in ,

Megtekintette a választókörzetben megvalósuló TOP-os fejlesztéseket Dankó Béla

Két nap alatt tíz települést keresett fel a térség országgyűlési képviselője. Látogatása célja minden esetben azoknak a TOP-os – Terület-és Településfejlesztési Operatív Program – projekteknek a szemrevételezése volt, amelyeket első körben nyertesnek ítéltek.

– A választókerületben 43 pályázat nyert 4,3 milliárd Ft értékben. Azt természetesen látni kell, hogy a települési igények nem mindig illeszkednek a pályázat kiírójának elképzeléseivel. Ezeket valamilyen módon össze kellett fésülni, amire szigorú pontozási rendszert dolgoztak ki. Összességében úgy látom, hogy a településeknek sikerült olyan fejlesztési elképzeléseket találniuk, amelyek összhangban vannak a kiíróéval, illetve úgy módosították őket, hogy ez a cél megvalósuljon – számszerűsíti az eddig nyilvánosságra hozott eredményeket Dankó Béla.

Hozzátette, akadt olyan település is, amely nem élt a pályázati lehetőséggel, míg néhányan formai hibák miatt nem nyertek támogatást. Mindazonáltal úgy véli, fontos, hogy az önkormányzatok kihasználják ezeket az EU-s forrásokat, mivel előreláthatólag 2020 után ezek az összegek már nem állnak rendelkezésre.

Hangsúlyozta, a fejlesztési boom következtében átalakult a piac is. Az építőipari vállalkozások a tapasztalatok szerint egyre magasabban árazzák be a kivitelezéseket, így az elméletileg 100%-os finanszírozású projektekhez bizonyos esetekben az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk.

A bejárás utolsó helyszíne a békésszentandrási Gondozási Központ volt, amely közel 27 millió Ft-ot nyert épületenergetikai korszerűsítésre. Az eredetileg 1906-ben épült, korábban református iskolaként működő intézmény hőszigetelést és nemes vakolatot kap, mindemellett arra is gondot fordítanak, hogy megőrizzék az eredeti, helyi védettség alatt álló homlokzatot.

– Nagyon jónak értékelem az első körös eredményeiket – kommentálta az eddigi sikereket Nemcsényi Zsolt önkormányzati képviselő. – Összesen 11 pályázatot nyújtottunk be, ebből 3 nyertesként zárt. Természetesen a második körben újra próbálkozunk, és bízunk benne, hogy sokat közülük pozitívan bírálnak el.

A Gondozási Központ mellett energetikailag a Polgármesteri Hivatal épülete is megújul (22 millió Ft). Zöld utat kapott továbbá az a turisztikai célú kerékpárút, amely a Körös-völgyi kerékpárúttól indul, átszeli a focipályát, a lovas pályát, a strandot, és a nemrégiben átadott rendezvényhelyszínnél ér véget. Az erre fordítható összeg 77 millió Ft.

Nyomatékosította, terveik között szerepel több kerékpárút építése is, az orvosi rendelő és az Idősek klubjának szigetelése, fejújítása, valamint egy fedett piac megvalósítása. Turisztikai célú elképzeléseik részét képezi egy fedett nézőtér kialakítása, amely a fövenystrandi színpad mellett kapna helyet.

Dankó Béla elmondta, reményeik szerint néhány héten belül megtörténhet TOP-os projektek második körének eredményhirdetése. A következő év várhatóan a tervek elkészítésével, a közbeszerzésekkel, valamint a kivitelezésekkel telik, optimális esetben pedig 2018 év végére akár valamennyi TOP-os beruházás átadásra kerülhet.

Egy történelemkönyv születése

Köszönet: egy boldog mosoly