in , ,

Jubilált a Szarvasi Kamarazenekar adventi koncertje

„A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható” – Kodály Zoltán gondolatai álltak a Szarvasi Kamarazenekar jubileumi meghívóján. Az együttes december 10-én már huszadik alkalommal örvendeztette meg a közönséget, és járult hozzá a lelki ráhangolódáshoz. A koncert időpontja szinte állandó dátumként advent második hétvégéjére vésődött be, s a városi gyertyagyújtás folytatásaként szolgál.

A műsoron ezúttal kilenc zenemű szerepelt. A repertoárban helyet kapott Pachelbel, Bach, Leopold és Wolfgang Amadeus Mozart, Grieg, Hacsaturján, Hermann, Mortimer és Gruber is, amelyek nem csupán a karácsonyi hangulatot teremtették meg, némelyik közülük már a vidám évbúcsút vetítette előre.

– Főként az elmúlt 6-8 évben játszott darabokból válogattunk, amelyeket szívesen hallgat a közönség. De minden évben újdonságokkal is készülünk. Ilyen volt most Mozart zongoraversenye és Bach: H-moll szvitje, amelyet ezúttal nem fuvola, hanem vibrafon kísért – számolt be a hétvégi koncert érdekességeiről Pechan Zoltán karnagy.

Elárulta, a zeneművek kiválasztásának fontos szempont a hangszerek összeállítása is. Így – bár a zeneirodalom széles ünnepi válogatással rendelkezik – főként olyan darabok jöhetnek számításba, amelyekben fúvós hangszerek helyett vonós hangszerek dominálnak.

A Bach műben a Kunszentmártoni Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, Varga Ákos működött közre, a zongoraversenyben pedig Benedekfi Tünde, korábbi szarvasi növendék játszott szólót.

– A településhez nagyon hosszú múlt fűz. Itt születettem, nevelkedtem, és ide jártam zeneiskolába. Egyetemi éveim alatt visszatértem, és két évig tanítottam is az intézményben. Tavaly hívtak először zenélni az adventi hangversenyre. Akkor W. A. Mozart: A-dúr zongoraversenyét játszottam, idén pedig a C-dúr zongoraversenyéből egy tételt. Nagyon ritkán van lehetőségem hazajönni, ezért nagyon örülök ezeknek a felkéréseknek. A sűrű adventi időszakban ilyenkor legalább a családommal együtt tudok hangolódni az ünnepekre – árulta el a zongoraművész, aki jelenleg makói Magán Alapfokú Művészeti Iskola és Zeneművészeti Szakképző Iskola pedagógusaként dolgozik.

A zenekar tagjait a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, elszármazott és jelenlegi növendékek alkotják. Pachan Zoltán köszönettel szólt arról az áldozatos munkáról, amit a tagok egy-egy nagyobb fellépés előtt végeznek. A próbák ugyanis a nyári és a téli fellépések előtt általában hat hetet vesznek igénybe, s jellemzően vasárnap zajlanak.

Az est állandó műsorvezetőjeként ezúttal is Brachna Irént hallhatta a közönség, aki nem tudott kibújni drámapedagógusi minőségéből sem. A hangverseny végéhez közeledve elszavalta az elmaradhatatlan Ady-vers egy részletét, boldog újesztendőt pedig Nagy László soraival kívánt. Egyúttal invitálta a nagyérdeműt az idei év utolsó zenei élményére, a december 29-én, 17.30-kor kezdődő vidám évbúcsúztató koncertre.

Litauszkiné Rácz Eszter és Dankó Béla

Száz csabacsűdi család részesül szociális tüzelőben

Szalagavató és utolsó gombtűzés a Vajdában