in , ,

Színházi előadás formájában érkezett ajándék Csabacsűdre

Az EMMI – Emberi Erőforrások Minisztérium – Kulturális Államtitkárságának támogatásával idén két színházi előadás valósult meg Csabacsűdön. Az ovisok számára tavasszal a Napsugár Bábszínház hozott el egy mesejátékot, a felnőttnek pedig Arany János egyik klasszikusával kedveskedtek. A Bolond Istók című elbeszélő költeményt a jubileumi év tiszteletére adaptálta színpadra a Békéscsabai Jókai Színház, december 9-én pedig a csabacsűdi közönség is megtekinthette.

– A színházunk nem először dolgozott fel Arany János művet. Korábban a Toldit vittük színre, már akkor is Zalán Tibor dramaturgiájával. Abban is játszottam, és megtetszett ez az Arany-Zalán párosítás. Be kell vallanom, nem egyszerű a darab nyelvezete, de összességében nagyon szeretnivaló – vélekedett Katkó Ferenc színművész, akire a Mesélő szerepét bízták.

Hozzátette, a színészi feladatot tovább nehezítette, hogy szinte mindvégig színen van, egyfajta ceremóniamesterként vezényelve le a cselekményt. A terjedelmes szöveg mellett továbbá figyelnie kell a színpadon zajló eseményekre, illetve nyomon kell követnie az élőzenekarral előadott zenei betéteket is.

A két énekből álló elbeszélő költemény első részében – melyet Arany 1850-ben hagyott félbe – a főhős még csecsemő. A huszonhárom évvel később született folytatásban a néző már „bekukkanthat” a debreceni kollégiumba, ahol a világ nagy dolgai iránt érdeklődő, de csöppet sem eminens tanuló diákéveit éli. Később megismerkedhetünk a szerep nélküli vidéki színésszel, ill. a vándortársulatnál töltött korszakával is, ahol ugyancsak a mellőzöttek közé tartozik. Végül a szülőfalujában tanárként és papként dolgozik, célja, hogy megteremtse saját költői hangját, költészetét.

Az irodalomtudomány „álcázott önéletrajzi alkotásként” tartja számon a szerény, zárkózott életet élő Arany művet, amelyben kíméletlen öniróniával szemléli önmagát, és vall nézeteiről, munkásságáról, a költészet küldetéséről. A főszerepet ezúttal Ragány Misa játszotta, aki a két felvonás során nemcsak korban, hanem színpadi játékban is felnőtt a szerephez.

– Bár a főszereplő nevében a bolond jelző szerepel, ő az egyedüli normális. Az őt körülvevő társadalom amorf, ezért nem találja benne a helyét. Mindent kipróbál, mindenbe belekóstol, és végül megleli benne önmagát. Nagyon szeretem játszani ezt a karaktert, sok mindenre megtanított – árulja el sejtelmesen a kezdés előtt néhány perccel.

Molnár József polgármester elmondta, a nagyközség egymillió Ft-ot nyert erre a célja. Rámutatott, a helyi színházi élet újraindulását a tavalyi felvidéki bemutató jelentette, amikor a diószegi Hahota társulat a Charley nénje c. örökzöldet hozta el a helyieknek. Az előadást a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat támogatta.

A szombati produkció idejére ismét szinte teljesen megtelt az Eötvös József Művelődési Ház nagyterme, ami hallgatólagosan folytatásért kiált.

Átadták a műfüves pályát Szentandráson

47 tanuló vett részt a II. Karácsony Kupán a Benkában