in , , , ,

Az INTEGRÁL építette a karcagi lombkorona tanösvényt

“Az erdőben semmi sem öncélú”, hangzott el Dégi Zoltán a NEFAG Zrt. vezérigazgatója szájából a  karcagi parkerdőben december 6-án, ahol új turisztikai attrakciót adott át dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Révész Máriusz kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos, valamint Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere.

De hogy kerül egy karcagi hír egy szarvasi hírportálra?

A szóban forgó attrakció, egy lombkorona tanösvény, aminek a kivitelezését a szolnoki Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt.  megbízásából a szarvasi illetőségű INTEGRÁL Építő Zrt. végezte el csaknem 85 millió forintos áron.

– 2017. június közepén kezdtük a Karcagi lombkorona tanösvény megvalósítását. A tervezett, és tartott átadási határidő november 15-e volt, Ezt a tanösvényt kifejezetten azért valósították meg, hogy az alföldi telepített erdőben a lombkorona világát a turistáknak, iskolásoknak be tudják mutatni – mondta el a munka kapcsán Bődi Péter, a tavaly 35 éves cég vezérigazgatója.

– Még tapasztalt kollégáimat is embert próbáló feladat elé állította az erdő közepén végzett munka, hiszen az erdészet kérlelhetetlen volt az erdő fáinak védelme tekintetében, így hagyományos építési területről nem beszélhettünk. Igazi kézműves munka a kizárólag fából épült, láthatatlan vasbeton alapokon nyugvó, csaknem 6 méter magasságban futó, 314 m hosszú kilátó-ösvény, mely kettészelve az erdőt egy mesterséges dombra érkezik fel.

A Ligeti úti sportpályától egy sík területről indul, majd lassú emelkedővel jut el 6-8 méter magasra a tanösvény. A végén kettéágazik. Az egyik egy érkeződombra fut ki, ahonnan csúszdával lehet lecsúszni, de aki nem akar csúszdázni, lépcsőn is le tud jönni. A másik részen egy enyhe lejtővel lehet visszaereszkedni a terepszintre. Ezen az érkezőterületen létesült még egy játszótér, egy kis szalonnasütő, pihenőhelyiség, csobogó. Kialakításra került egy kicsiny mesterséges barlang is.

Mint azt Bődi Péter elmondta, igen rövid kivitelezési idő, mintegy 5 hónap alatt épült fel a csaknem 120 köbméter faanyag és 3000 db kötőelem felhasználásával.

A vasbeton alapokra helyezett faszerkezetek egy része rétegelt-ragasztott lucfenyő, a tartóoszlopok pedig szíjácsmart akácfából készült.

– A különlegessége az, hogy ugyanebből az erdőből kitermelt akácfa a fő tartószerkezet acélhuzalokkal merevítve. A szíjácsmart akácoszlop a megfelelő felületkezeléssel az egyik legtartósabb fa, akár 50-100 évet is kibír, ha megfelelően karbantartják.

A faanyagot Szarvasra szállították, ahol az INTEGRÁL Építő Zrt. telephelyén állították össze, műhelymunkával készítették elő, szabták méretre, felületkezelték, majd a helyszínre visszaszállítva állították össze a teljes szerkezetet, ugyanis az erdő közepén nagyobb gépekkel a felvonulási övezetet, a későbbi tanösvényt megközelíteni szinte lehetetlen volt. Fát kivágni nem lehetett, hiszen a tanösvény célja pont ezek bemutatása lenne, így a munkákat az erdő életének a megzavarása nélkül, abszolút természetbarát módon kellett végezni.

A korábban említett érkezési domb egy hatszor hatos, mintegy hét méter magas stilizált barlangot rejt magában részben a domb alá rejtve, részben kiemelve. A teteje a természetes fény bejutása miatt áttetsző. Benne interaktív játékok lettek elhelyezve. Az építmény érdekessége  , hogy a beton belső zsaluzatára nádpadlót kellett fektetni. Az elbontás után ez a nádpadló látszott, amit le kellett égetni, miáltal egy természetesebb, rusztikus felülete lett, így ránézve meg nem mondható, hogy betonból készült.

A tanösvénnyel párhuzamosan szintén a NEFAG Zrt. megbízásából, szintén a karcagi erdőben egy vadászház építésére is megbízást nyert az INTEGRÁL, ami tavaszra készül majd el.

– Ez a létesítmény számomra éppúgy jó példája az épített környezet és a természet összhangjának, mint a megbízó és kivitelező példás együttműködésének- zárta beszélgetésünket Péter.

A külföldi mobilitás népszerűsítése a Pedagógiai Karon

Meggyulladt az örömöt jelző harmadik gyertya is a szarvasi jászol mellett