in ,

Először ünnepeltek együtt a csabacsűdi civilek

Talán még soha nem ülték körbe olyan sokan a terített asztalokat, mint december 16-án. A csabacsűdi Eötvös József Művelődési Házba közel kétszáz meghívottat vártak, a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat mellett a nagyközség három legnagyobb civil szervezetét. Az ötlet alapját az adta, hogy az ünnep közeledtével a nagycsalád fogalmát jelképesen települési szintre is kiterjesszék, és a korábbiakkal ellentétben ne külön-külön, hanem együtt ünnepeljenek.

– Már tavaly ősszel megfogalmazódott a részünkről, hogy mi lenne, ha nem sok apró, hanem egy nagy karácsonyi ünnepség lenne – árulja el a rendezvény hátteréről Válkovszki Mihály, a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat elnöke. – Meg is kerestem az egyesületek vezetőit, akiknek tetszett az ötlet, de mivel már nagyon kevés volt az idő, áttolódott az idei évre. Azt is láttuk, hogy nem egyszerű megszervezni egy ilyen délutánt, mert nagyon különböző korosztályokat, igényeket kell közös nevező alá hozni – tette hozzá sokat sejtetően.

A rendezvényre a Csabacsűdi Nagycsaládosok Egyesülete, a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületének csabacsűdi csoportja mellett a legfiatalabb helyi szerveződésű civil szervezet, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület is elfogadta a meghívást.

– Azt látom, hogy a településen nagyon aktív civil élet folyik. Gyakran együttműködünk az önkormányzattal, és segítünk egy-egy elképzelés megvalósításában. Ilyen volt pl. a kispálya fejlesztése vagy a játszótér kialakítása. Emellett minden évben nekünk is vannak saját programjaink. Idén már 7. alkalommal rendeztük meg a Nemzetközi Kukoricanapot, ami nagy sikerrel zajlott, ill. látogatást tettünk több településen is – említ néhány meghatározó eseményt az idei év terméséből Czesznak János, az egyesület tagja.

Kiemelte, az egyesület a jótékony célok mellett sem ment el tétlenül. Ennek egyik jeleként segítséget nyújtottak viharkárt szenvedett erdélyi barátaiknak. A közadakozásból összegyűjtött összegből cserepet vásárolták, és személyesen szállították el a 250 km-re lévő sztánai testvéreiknek. Hálájukat a határon túli település delegációja a hétvégi rendezvényen két, kalocsai motívummal díszített, faragott kép átnyújtásával fejezte ki.

A megjelenteket valamennyi civil szervezet képviselő köszöntötte, a települési önkormányzat nevében pedig Kerek Mihály alpolgármester kívánt áldott, békés ünnepeket. Megfogalmazta, fontos, hogy ne csak az ünnepnapokon, hanem év közben is figyeljünk oda a másikra: családtagra, szomszédra, barátra egyaránt.

Láng Pál evangélikus lelkész Keresztelő Szent János szavait idézte, aki arra kért mindenkit, hogy a völgyeket töltsék fel, a hegyeket, halmokat hordják el, a görbét pedig tegyék egyenessé. Meglátása szerint a mai ember legnagyobb problémáját az jelenti, hogy az említett hasonlat szerint akadályokat épít embertársai közé, s nem találja a feléjük vezető utat. Ha azonban befogadjuk Jézus Krisztust, megtapasztalhatjuk, hogy észrevétlenül eltűnnek ezek a halmok, és teljessé válik az életünk.

A kulturális műsor keretében felléptek a Hársliget Óvoda gyermekei, a csabacsűdi Pompom csoport, a Nagycsaládosak Egyesülete, a Cervinus Teátrum művészei, a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citera Zenekar, valamint a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola diákjai. Emellett elismerték a rendszeres véradókat is: Gombár Jánosnét (huszonötszörös véradó), Kóra Benedeket (húszszoros véradó), Palyov Norbertet (húszszoros véradó) és Havranné Hipszki Évát (tízszeres véradó). A műsort a koraesti órákban közös vacsora zárta.

Téli mesékkel folytatódtak Pepi Manó történetei

Több száz adag ételt osztott ki a Jobbik