in ,

Téli mesékkel folytatódtak Pepi Manó történetei

Ígéretüket betartva és nem mellesleg az első rész sikerére való tekintettel az Árvai Anikó és Dányi Csilla alkotta szerzőpáros ismét tollat ragadott, és megálmodta Pepi Manó újabb kalandjait. Az elsősorban az alsó tagozatos korosztálynak szánt füzetben négy új mesével ismerkedhet meg az olvasó, amelyek az öreg mamutfenyő odvában éldegélő fiúcska történeteibe engednek betekintést.

– Két mese az én munkám, kettőt pedig Csilla írt. Talán pedagógusi mivoltunkból kifolyólag is igyekeztünk úgy megosztani a történeteket, hogy az enyémek inkább a kisebbekhez, az övéi inkább a nagyobbakhoz szólnak. A kulisszatitkokról elárulhatom, hogy mindig a gyermekemen tesztelem a meséimet. Kisfiú lévén ő a fordulatos, vicces történeteket szereti. Remélem, mindkettő elnyeri majd az olvasók tetszését is – adott egy rövid betekintést meséi világába a december 14-én tartott könyvbemutatón Árvai Anikó.

Elmondta, az egyiket az Szarvasi Arborétumban is megtalálható különleges növényfaj, a vasfa ihlette, a másikat pedig az egykor Szarvason is nagy népszerűségnek örvendő téli sportág, a korcsolyázás. Ez a gyerekek egyik kedvenc elfoglaltságával, a hóangyal készítéssel fonódik össze.

Dányi Csilla írásai ugyancsak több úton-módon kapcsolódnak a kert növény-és állatvilágához. Az első történet mozgatórugója a mindkettejük szívéhez legközelebb álló madár, a feketerigó, a másodiké pedig a karácsony hangulatát idéző cukorsüvegfenyő. Valamennyi történet központi témája a család, a barátság és az összetartozás, amelyet a szerzőpáros üzenetértékűen fogalmaz meg. Ezt erősíti az advent időszakára felfűzött mesefüzér, amelyek késő ősztől egészen karácsonyig vezetik végig az olvasót.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a főhős alakja egy „kesergős” hangvételű újságcikk nyomán született. A Szlovák Általános Iskola pedagógusai ezt követően keresték meg ötletükkel Dr. Hanyecz Katalint, a Pepi-kert igazgatónőjét, aki azonnal partnernek bizonyult. Az intézmény nemcsak az árusításból vette ki a részét, hanem táblákkal jelölték a kertben azokat a helyszíneket, ahol képzeletbeli útja során Pepi Manó megfordul. Mindemellett az első füzetből származó teljes bevétel az arborétumot gazdagította.

A kötet illusztrátorai ezúttal is Gerákné Árvai Zsuzsa és Kugyeláné Kovács Ágnes voltak, akik könnyen érthető, befogadható rajzaikkal jelenítették meg Pepi Manó kalandjait.

– A kolleganőim kerestek meg, akik tudták, hogy az iskolában sokféle dekorációs munkában veszek részt. Egy nagy levegővétel után átnéztem sok-sok mesekönyvet, majd a szerzőkkel történő állandó konzultáció után megszülettek a rajzok. Szerintem a füzet legfőbb mondanivalója az összefogás, ami ez esetben az arborétummal közösen valósult meg. Ha ezt a példát követjük, kiderül, hogy nagyon nagy csodákra vagyunk képesek – árulta el az egyébként inkább a háttérben tüsténkedő Kugyeláné Kovács Ágnes.

A könyvbemutatónak a Városi Könyvtár adott otthont. A Digitális Kalamáris Kiadó gondozásában megjelent füzet már kapható a Szarvas és Vidéke szerkesztőségében és a Líra Könyvesházban.

Nincs karácsony pulyka nélkül – izgalmas recept az ünnepekre

Először ünnepeltek együtt a csabacsűdi civilek