in , ,

Nagyon hideg volt a gimiben

Nem a fűtés mondta fel a szolgálatot, hanem jéghideg kísérleteket végeztünk az Öveges laborban. Iskolánkban már hagyományosnak mondható, hogy minden decemberben egy rendhagyó kísérleti bemutatóra hívjuk kollégáinkat. Talán azért is fontos számunkra ez a program, mert ilyenkor, évvégéhez közeledve már mindenki feszült, fáradt a hosszú téli napok után. Jól jön egy kis kikapcsolódás, vidámság.

Nagy örömünkre évről-évre elfogadják invitálásunkat azok a munkatársaink, akik nem természettudományos tárgyakat tanítanak, de nyitottak mindenre, szívesen próbálják ki magukat ezen a területen is. Az idén a fizikáé volt a főszerep. Iskolánk három fizika tanára tartott bemutatót érdekes kísérletekből.

Egy forró kísérlettel kezdtünk, amelynek során mindenki saját kis szökőkutat indított be egy lombikban. Ezt követően fokozatosan csökkent a hőmérséklet. Először kipróbáltuk, hogy hány fokig tudjuk hűteni az olvadó jeget sózás segítségével. Már itt is -10-20°C-t mutattak a hőmérők, de az igazi hideg csak ezután következett.

Ebben a tanévben a Természettudományos tehetségműhely fejlesztése (NTP-TFJ-17-0009) című pályázati program keretében sikerült beszereznünk egy folyékony nitrogén tartályt. Ezt régen terveztük már, hiszen ennek segítségével számtalan igen látványos és izgalmas kísérlet mutatható be. Az ősz folyamán megérkezett az eszköz, nemrégiben feltöltöttük folyékony nitrogénnel, és itt volt a remek alkalom, hogy kipróbáljuk.

A -196°C hőmérsékletű anyag igen meglepő dolgokra képes. Már az is érdekes, hogy a tartályból kiöntve szobahőmérsékleten hevesen forr, pillanatok alatt elpárolog, és a bátrak kezére is ráöntöttük. Szökőkutat indítottunk be, léggömböt törtünk össze. A magas tojásárak ellenére több kísérletben volt a tojásé a főszerep. Rendhagyó módon készítettünk „tükörtojást”, és egy lombikba is belevarázsoltuk a főtt tojást. A sorozat végén percek alatt elkészült a csokifagyi, és a gyümölcsszörptől a pálinkáig mindenféle folyadékból sikerült „jégkrémet” készítenünk.

Remekül éreztük magunkat mi is, és szemmel láthatóan kísérletező kedvű résztvevők is. A folyékony nitrogénes kísérletek legközelebb a februári reál héten kerülnek bemutatásra, ott már a diákok számára. Kollégáinkat pedig jövőre várjuk újra az Öveges laborba!

Az iskola fizika tanárai: Bakos Arany, Hortobágyiné Csizmadia Edina, Kitajkáné Szántai Mária

Varga Viktor és Nádházy Péter

A Cervinus Teátrum kabaréval búcsúzott 2017-től

Utoljára ebben a formában a Szarvas és Vidéke karikatúramelléklete