in ,

Több mint kétszáz millió forint érkezik Csabacsűdre

Molnár József
Molnár József

Hatból négy TOP-os (Terület-és Településfejlesztési Operatív Program) pályázaton sikeresen szerepelt Csabacsűd. A nagyközség összességében több mint 200 millió Ft-ot nyert különböző célú fejlesztésekre, amelyek gazdaságfejlesztést, turizmust, környezetvédelmi infrastruktúra és energiakorszerűsítést is magukban foglalnak.

Molnár József polgármester a részletekről szólva elmondta, az önkormányzat év végén értesült a jó hírről. A társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztésre Kondorossal és Békésszentandrással konzorciumban pályáztak, 365 millió Ft értékben. Ebből Csabacsűd 30 millió Ft-ban részesült. A forrást a Petőfi utcai sportpálya felújítására fordítják, ahol vizesblokk, épített színpad és sétányok kerülnek kialakításra.

Ugyancsak konzorciumban – Békésszentandrással közösen – nyújtottak be pályázatot a helyi gazdaság élénkítésére. A projekt teljes összege 130 millió Ft-ot tesz ki, amelyből Csabacsűd 41 millió Ft-ban részesült. Az önkormányzat elképzelései között egy fedett piactér kiépítése szerepel, amely nyolc elárusítóhelyből, vizesblokkból és körpadokból tevődik össze. A kiszolgáló épület a víz-és áramvételi lehetőséget is biztosít.

Mindemellett az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére 34,9 millió Ft-ot ítéltek meg számukra. Ebből a napközis konyha felújítására kerül sor, ahol külső hőszigetelés, nyílászáró csere, külső és belső akadálymentesítés és napelemes rendszer telepítése valósul meg.

A legnagyobb összeg (99,9 millió Ft) a települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésre irányul. Ebből a belvízhálózat rekultivációja történik meg. Megújul és kibővül a belterületi csapadékrendszer, ill. a fő ágak burkolása is lehetővé válik. Reményeik szerint ezt teszi teljessé a Magyar Közút Zrt. fenntartásában lévő főutca felújítása, amelyre vonatkozóan már a költségvetés is elkészült.

– Úgy láttuk, hogy ezek azok a területek, amelyek mindenképp fejlesztésre szorulnak. Az önkormányzat egyébként is folyamatosan törekszik a belső infrastruktúra korszerűsítésére, épületeinket pedig szeretnénk energiatakarékossá, költségkímélőbbé tenni. Ezeknek a projekteknek a megvalósulásával egy fontos lépést tettünk ebbe az irányba – értékelte a zöld utat kapott pályázatok jelentőségét.

Mint megtudtuk, két pályázat egyelőre még az elbírás szakaszában tart. A három településsel – Kondoros, Kardos, Békésszentandrás – közösen beadott települési közlekedésfejlesztés (30 millió Ft) és az Egészségház energetikai fejlesztése (21 millió Ft) a település vezetőjének legutóbbi információi szerint az első körön sikeresen túljutottak, a döntést pedig várhatóan heteken belül közzétehetik.

Dr. Németh Sándor Zoltánné, Ira néni

Dr. Németh Sándor Zoltánné, Ira néni (1932-2018)

Felszentelték az evangélikus fenntartásba került szociális intézményeket