in ,

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett zajlott a kisállattenyésztők kiállítása

Ahogy két éve, most is a szarvasi V-62 Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete kapta meg a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Szövetségétől a Nemzeti Díszszárnyas és Prémesállat Kiállítás rendezési jogát.

A hétvégén rendezett eseményen 500 baromfi, közel 400 nyúl, 350 galamb és 37-38 víziszárnyas került a voilerekbe, látogatóból meg körülbelül kétszer annyi a ketrecek elé, mint legutóbb. Hogy tömeg lesz, már abból sejthető volt, hogy a Petőfi utcai csarnok közeli és távoli környezetében nem volt szabad parkolóhely.

Bent különleges színű brahma tyúkok, Cenamik, fodros ludak, különleges récék, nyulaknál a Rexek, a 10 kiló körüli óriások, és a törpék, valamint a manapság már ritkaságszámba menő angórák várták az érdeklődőket.

– Nemzeti kiállításnak mondjuk, de nemzetközi, mert Romániából és Szlovákiából is jelen vannak kiállítók. Nagyon jól sikerült megmozgatni az embereket, ami most is látszik – tekintett körbe vasárnap délelőtt Kondacs György, a V-62 elnöke.

20180114-IMG_2848

 

Az első napon, szombaton is nagyon nagy érdeklődés volt, mondta, amire eljött a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének elnöke, Uhrner Antal is, de itt voltak a területi vezetők is.

Valóban, nagyon sokan voltak, és még érkeztek a tenyésztők a déli eredményhirdetésre. A baromfinál 12, a nyulaknál 9, három-három szlovák, osztrák és magyar, a galamboknál 8 bíráló bírálta le a kisállatokat. A legmagasabb elismerést a fajtagyőztes cím megszerzése jelentette. A galamboknál csak kiállításgyőztes címet osztottak ki, mert az nem nemzeti, hanem csak egyesületi kiállításként lett meghirdetve.

Négy magyar mester címet osztottak ki, így Nagy Mihály Chabó, Japport Zoltán Törpe cochin, Szántó Imre Plymouth Rock, és Pósa Gábor Holicsi nyúl kategóriában szerezte meg az elsőséget.

Pósa Gábor Kassa mellől érkezett. Elmondása szerint galambot, nyulat, baromfit tart kiállítási szinten, és járja velük a környező országokat. Első sorban nemzeti fajokat tenyészt, így galambokból és Rexekből is a fajtiszta szlovák fajtákat részesíti előnyben. Harmadszor jött el Szarvasra, hogy találkozzon a többi tenyésztővel, barátaival, na, és nem utolsó sorban, hogy állatot cseréljenek.

20180114-IMG_2909

 

– Ilyenkor látja az ember, hogy hogy vannak lebírálva az állatok. Egy tenyésztő abból három-négy kiállítás után már ki tud alakítani egy képet, hogy ha egy nyúl négy kiállításon egyformán van lebírálva, akkor az egy jó nyúl. Amiknél nagyok a szétugrások, ott már csak a bíráló személyétől függ, hogy jó volt, vagy nem volt jó – magyarázta fortélyokat a Szlovákiából érkezett tenyésztő.

Elárulta, hogy ha jól megy, akkor most is fog Szarvasról vinni két holicsi kéket.

A közgyűlés alelnöke elégedett a megye TOP-os projekteken való szereplésével

Tájékoztató kéményseprőipari szolgáltatás lakossági igénylésről