in ,

Változatlan a dobogó: Ismét köszöntötték Szarvas legnagyobb adófizetőit

Molnár András, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. gyárigazgatója, Babák Mihály polgármester és Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója (Fotó: Babák Zoltán)
Molnár András, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. gyárigazgatója, Babák Mihály polgármester és Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója (Fotó: Babák Zoltán)

A városvezetés minden évben egy fogadás keretében köszöni meg az ötven legnagyobb adóbefizetőnek, hogy adóforintjaikkal a várost támogatják. Így történt ez az idén is, aminek helyszíne a Szarvasi Járási Hivatal felújítása miatt ezúttal a Fő téri iskola díszterme volt csütörtökön. Az ünnepélyes esemény Cervinus Teátrum művészei, Szemerédi Bernadett és Polák Ferenc rövid műsorával kezdődött.

Az est háziasszonya, Hegedűs Éva egy Mark Twaintől szabadon vett idézettel köszöntötte az asztalnál ülőket: Október. Egyike ama hónapoknak, amikor igen veszélyes a tőzsdén spekulálni. A többi ilyen hónap: július, január, szeptember, április, november, március, május, június, december, augusztus és február.

– Mark Twain örökérvényű gondolataival köszöntöm mindazokat, akik mertek kockáztatni, felépítettek és az állandóan változó piaci körülmények között működtetnek ma is egy vállalkozást – mondta, majd emlékeztette a szinte változatlan összetételű top 50 képviselőit az egy évvel korábbi fogadáson elhangzott számokra, miszerint a több mint 1700 vállalkozás 640 millió forintot fizetett be a város kasszájába.

Az őt követő Babák Mihály polgármester aktualizálta az egy éves adatokat. 2017-ben 1904 adóalanya volt a városnak, azaz mintegy kétszázas növekedés történt egy év alatt. 786 kivételével egy korábbi testületi döntés értelmében a kisebb vállalkozások mentesülnek az adófizetés alól, mint mondta, inkább a vállalkozás fejlődjön, ne a közkiadásokhoz járuljanak hozzá. A többiek által befizetett 702 millió helyi iparűzési adóból az ötven legnagyobb adóalany összesen 450 millióval vette ki a részét.

Ahogy polgármesterünk mondta, 2017 a beruházások éve volt: a legapróbbaktól az 1,6 milliárdosig terjedt a vállalkozásoknál a fejlesztésekre fordított összeg.

– Jó egy városban polgármesternek lenni, ahol a sok hozzáértő, munkára, akaratra kész ember, lendülettel teszi a dolgát – jelentette ki Babák Mihály.

Köszönetét fejezte ki Dankó Béla országgyűlési képviselőnek, hogy “menedzselte, támogatta a város reálszférájának az igényeit, hogy majd ennek ez eredményeit, gyümölcseit közösen élvezhessük”.

Dankó Béla megköszönte, hogy “foglalkoztatással, a befizetett adóforintokkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország jól működjön”.

– A gazdaság visszaigazolja az önök munkáját, erőfeszítéseiket, amiket a saját területükön tesznek, aminek köszönhetően az előrejelzések szerint 2017-ben közel 400 milliárdos növekedés volt, ami úgy gondolom, hogy megalapozza azokat a fejlesztéseket, munkákat, amiket a kormány tervez annak érdekében, hogy a magyar emberek jobban érezzék magukat – mondta városunk országgyűlési képviselője.

Elmondta, hogy a 2014-ben indult uniós fejlesztési ciklus programjaiból az eddigi döntések alapján közel 14 milliárd forint érkezik.

A köszöntők után a város vezetése, immár a képviselőkkel kiegészülve kiegészülve köszönte meg az ötven legnagyobb adóbefizetőnek forintjaikat. Ahogy a TOP50 összetétele, a dobogó is változatlan volt 2017-ben. A legtöbb helyi iparűzési adót a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. fizette be. Őt a Pioneer Hi-Bred Zrt., illetve a Szarvasi Vas- Fémipari Zrt. követte. Cégeik nevében Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szarvas város díszpolgára, illetve Molnár András, a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. gyárigazgatója vette át az elismerő díjat.

Az eseményt megtisztelte dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Bődi János, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános elnökhelyettese és Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője is.

Dankó Béla

Dankó Béla a Fidesz jelöltje Békés megye 2. számú választókörzetében

Ünnepi gála a magyar kultúra napján