in ,

Kétszázkilós ártányt vágtak a csabacsűdi barátok

Szombaton került sor a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület szokásos éves disznótorjára, ahová disznótor torlódások okán már csak a vacsorára értünk oda.

A csabacsűdi barátok körülbelül kétszázkilós ártányt vágtak, tudtuk meg András Attilától, aki elmondta:

– 43 kiló kolbászt készítettünk, tradicionálisan orjára bontottuk, négy csülöksonkát hagytunk, illetve fehér szalonnát. A többit kisütöttük zsírnak. A nemes húsokat meghagytuk, amiket különböző civil rendezvények, Vitaminnapon, falunapon május elejétől kezdve szeptember végéig a rendezvénynaptárba bejelöltük, melyeken akarunk részt venni, milyen ételt akarunk elkészíteni, amihez az alapanyagot előállítottuk most.

A 43 kilónyi kolbász legnagyobb része füstre ment, de készítettek sütni való vékony kolbász, töltött káposztát, hurkát, kolbászt, disznósajtot is. Két hét múlva a farsangi rendezvényen a baráti csanádapácai vendégeket fogják megvendégelni frissen sült kolbásszal, hurkával, illetve sült oldalassal.

Reggelire vér és pirított máj, valamint brinzás tészta volt, a kinti kemencében Palicskáné Zsuzsa néni túrós és diós kelt tésztái sültek.

A cudar idő ellenére a 40 fős egyesületből 32-34 fő vett részt az eseményen, de még ottjártunkkor, 16 óra magasságában is még 23-24-en beszélgettek Varga László garázsában.

A szóvivő szerepe ezúttal Kisuczkiné Tusjak Edinára esett:

– Ez a nap erre van szánva. Nem szoktunk rohanni, kapkodni, a tagok úgy vannak vele, hogy addig is együtt vannak, közös célunk, közös érdekünk, hiszen egész évben ebből fogunk főzni a különböző rendezvényeken. Megcsinálhatnánk két órára is sietve, de akkor nincs értelme az együttlétnek, mert azért ez a munka mellett az együttlétről is szól – fogalmazott Edina.

– A holnapi napból még egy perc se hiányzik – tette hozzá András Attila, miközben a létszám csak nem akart apadni.

Központi helyen új lakás kiadó

Teleportálás Gyakorló-Galaxisba… Gyakorlós Farsangi Gála 2018.