in , ,

Nyílt nap, új szakok, új kezdet

A Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kara nyílt napot tartott február 8-án.

A helyi intézmény képviselői mellett jelen volt a SZIE Gazdaság- és Társadalomtudományi Karáról (Gödöllő) Dr. Molnár Csilla egyetemi docens, a duális képzés felelőse.

Az érdeklődő középiskolásokat és szüleiket Dr. Jakab Gusztáv egyetemi docens, intézetigazgató köszöntötte. Köszöntőjében megemlítette, hogy a Szent István Egyetem olyan, mint egy óriási repülő – melynek összesen 13 ezer hallgatója van – és ezen a repülőn változások, javítások történnek, de folyamatosan és töretlenül halad előre. Ennek a haladásnak, változásnak része a szarvasi kar is.

A szarvasi „mezgé” életében új korszak kezdődik, ugyanis az agrárszakok mellett a SZIE gazdasági szakokat is indít: turizmus-vendéglátás, valamint kereskedelem és marketing. Mindkét szakot nappali és levelező formában, alapképzésként és felsőoktatási szakképzésként is meghirdetik.

Magyarországon még gyerekcipőben jár a duális képzési forma, ami Nyugat-Európában teljesen természetes a felsőoktatásban. Az egyetemisták a hallgatói jogviszony mellett munkaviszonyba is kerülnek a partnercégekkel. A szorgalmi időszakban az egyetemi padban ülnek, a vizsgaidőszakban és szünetekben pedig dolgoznak. Tanulmányaik alatt fizetést kapnak, ami jelenleg 75-80 ezer Forint/hónap. Nagy előnye a duális képzésnek, hogy a végzettek 3,5 év szakmai gyakorlattal és egyben 3,5 év munkaviszonnyal rendelkeznek.

A turizmus-vendéglátás szak duális képzési formában is indul Szarvason. A nyílt napon bemutatkozott három, a képzésben részt vevő partnercég:

A Liget Wellness és Konferencia Hotelt Bogdán Tamás igazgató és Beinschróth Bernadett manager képviselte. Jelen volt Pócsi Gabriella a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület vezetője és Frankó Pál a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke.

A Szent István Egyetem a képzés kapcsán további vállalatokkal is kötött megállapodást, például: Aqua-Spa Konferencia és Wellness Hotel – Cserkeszőlő; Eger & Park Hotel – Eger; Szalajka Liget Hotel és Apartmanházak – Szilvásvárad; Hungaroring Sport Zrt.

Dr. Molnár Csilla egyetemi docens tájékoztatójában elmondta, hogy a képzés gyakorlatorientált. „Kiegészítik egymást az egyetem és a partnercégek, így áll össze a végén a puzzle.” A végzettek közgazdász turizmus-vendéglátás alapszakon kapnak oklevelet.

A felvételi jelentkezés határideje 2018. február 15. éjfél. A SZIE Agrár- és Gazdaságtudományi Kara 6 alapszakra és 3 felsőoktatási szakképzési szakra várja a jelentkezőket.

Részletes információ:

http://gk.szie.hu/content/felveteli-2018-tessedik-campus-szarvas
https://gtk.szie.hu/oktatas/alap-es-osztatlan-kepzesek/turizmus-vendeglatas-ba/dualis-kepzes

Krajcsovicz Magdolna

Trefort Ágostonra emlékeztünk

Több mint séta: a testi-lelki megújulás helyszíne lehet a Pepi-kert