in ,

Több mint séta: a testi-lelki megújulás helyszíne lehet a Pepi-kert

Az arborétumot leginkább a nagy séták és a természeti környezetben való gyönyörködés helyszíneként tartják számon a betérők, pedig számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlik benne. A kor elvárásainak megfelelően a vezetőség a Szarvasi Város és Környezetvédő Egyesülettel karöltve új utakon indult el, melyben a testi-lelki egészség játssza a főszerepet. A február 8-án rendezett akciónapon az erre vonatkozó területeket járták körbe, több meghívott előadó közreműködésével.

– Azt szeretnénk bemutatni, hogy a Pepi-kert nem csupán egy gyönyörű botanikus kert, hanem lehetőséget ad feltöltődésre, és különféle egészséghez, életmódhoz kapcsolódó pihentető foglalkozások felvégzésre is. Köztudott, hogy csak akkor tudjuk megfelelően ellátni munkahelyi és családi feladatainkat, ha testi-lelki dolgaink rendben vannak. Ehhez Szarvason minden adott. Az itt élők gyakran észre sem veszik azokat a természeti szépségeket, amelyek körbeveszik őket, pedig ezeknek a helyszíneknek a felfedezése sokat segítene mindennapi problémáik megoldásában – fogalmazza meg céljaikat Kugyeláné Décsei Mónika, a tematikus nap egyik szervezője.

A rendezvényen a család minden tagját igyekeztek megszólítani. Szó esett többek között a logopédiáról, az intelligenciafejlesztésről, a jógáról, a művészeti nevelésről, a táboroztatásról, zárásként pedig a természet erejével megteremthető lelki egyensúly témaköre került a középpontba.

– Amikor az egészséges életmódról beszélünk, akkor először a táplálkozás és a mozgás jut az emberek eszébe, a gyerekeket és a felnőtteket érintő stresszoldás már kevésbé. Sokan azt gondolják, hogy a fiataloknak nincs más dolguk a tanuláson kívül, pedig már egy egészen pici baba is kerülhet olyan helyzetbe, ami számára nem megfelelő. Ezért fontos, hogy gyermekkorban megtanítsuk számukra, hogyan vezessék le a stresszt. Ennek a legolcsóbb és leghatásosabb módja, ha sok időt töltünk a természetben – állítja Nagy Böbe pedagógus, spirituális választerápia tanácsadó.

Hangsúlyozta, a természetes környezetben ráadásul nincsenek előre gyártott játékelemek, ezért nagyobb teret ad a fantáziának, továbbá a határok megtanulásával önismeretre nevel. A fák közötti séta a felnőttek lelki megtisztulását is elősegíti, ami a négy fal között szocializálódott társadalomban különös jelentőséggel bír.

Dr. Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatónője köszöntőjében elmondta, a program a Földművelésügyi Minisztérium felhívásának köszönhetően valósult meg, amelyre a Városszépítők már második alkalommal pályáztak sikeresen. Ennek keretében az ősztől május végéig tartó időszakban több akciónap valósul meg, közel egymillió Ft értékben. A rendezvények helyszíne a Pepi-kert.

– Bolza gróf alapelvét, hogy ezt a csodálatos kertet be kell járni, ma is fontosnak tartjuk. Ezzel párhuzamosan a társadalom elvárásival és a technikai eszközök fejlődésével is igyekszünk lépést tartani. A hangosabb, zajjal járó programokat természetesen távol tartjuk a növényvilág meghitt zugaitól, ill. kínálunk olyan lehetőségeket is, amelyekhez csak egy okostelefonra vagy egy kísérő füzetre van szükség – mutat rá a fejlesztési irányokra.

Az elkövetkező hónapok újdonságát kerékpár kölcsönzési lehetőség és egy vízi tanösvény kiépítése fogja jelenteni. Ez utóbbihoz kajakokat és kenukat szereztek be, hamarosan pedig öt állomást építenek ki, amelyeknél a mozgást és a játékos ismeretátadást kapcsolják össze.

Nyílt nap, új szakok, új kezdet

Gyakorlósok a Megyei Angol Csapatverseny döntőjében