in ,

Kihelyezett ülést tartott Szarvason a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

Szarvason tartotta kibővített elnökségi ülését a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ). Az önkormányzatok legnagyobb taglétszámú, érdekvédelmi szervezete összesen 1600-1700 települést tömörít, Szarvas öt éve csatlakozott. A kihelyezett ülés célja a legsürgetőbb kérdések megtárgyalása volt, köztük a 2018-as költségvetés, a nemzetközi együttműködések, az egészségügyi alapellátás finanszírozása és ASP tanácsadás is terítékre került.

– Az önkormányzati szektor jelen pillanatban stabil. Alig néhány dolog ingathatja meg. Ilyen pl. az egyes képviselő-testületek „hülyesége” vagy a rossz gazdálkodás, de egyébként összességében kiegyensúlyozott működésről beszélhetünk. Az önkormányzatok jelenleg kb. 600 milliárd Ft betétállománnyal rendelkeznek, ami persze nem általánosítható. Mintegy 100 településnek van jelentős betétmennyisége, a hitelállomány ellenben nagyon kevés. Működési hitelt senkinek nem kell felvennie, az más kérdés, hogy nagyon kevés forrás marad náluk – vázolta az önkormányzati szektor financiális helyzetét Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke.

A számokról szólva elmondta, míg öt évvel ezelőtt az önkormányzatok nagyságrendileg 1300 milliárd forintnyi forrást kaptak az államháztartásból, most ez csupán 680 milliárd. A fennmaradó részt az önkormányzatok egészítik ki saját bevételeikből és a szolgáltatásokból. Egyik fő feladatuknak a településenként leterhelések felülvizsgálatát tartják, amihez igazítva módosítani kell köztisztviselői létszámokat, a könyvtár és művelődés finanszírozását, ill. az orvosi ügyeletet.

Problémaként említette a tíz éve húzódó béremelés elmaradását. 2300 érintett önkormányzatból ugyanis 1600 adóbevételei nem teszik lehetővé, hogy a köztisztviselők juttatását növeljék, ami komoly anomáliákhoz vezetett.

– A bértábla összecsúszott. Ez úgy néz ki, hogy minden középfokú végzettségű bruttó 180 ezer Ft-ot keres, teljesen mindegy, hogy takarít, gyárban szalagon dolgozik, vagy nálunk adóügyeket intéz. Ezt mindenképp el kell tolni, szinteket kell kialakítani. Most egyelőre úgy néz ki, hogy ha egy lyukat betömünk, akkor jön a következő – vetíti előre a közeljövő egyik legégetőbb kérdését.

Dr. Berczik Ábel kincstárért felelős helyettes államtitkár megerősítette, a 2010 előtti állapotokhoz képest a költségvetés stabilitását illetően komoly előrelépés történt.  Úgy látja, bár megváltozott az önkormányzatok feladatköre, ez semmiképp sem jelent beszűkülést. Az idei évben újdonságként jelenik meg továbbá a bölcsődei ellátás megszervezése, amely öt fő vagy legalább 40 öt év alatti gyermek esetén kötelező feladata lesz az önkormányzatoknak. Emellett megnövekedett költségvetési hozzájárulás várható az intézményi gyermekétkeztetés terén is.

Az ülés elején Hodálik Pál alpolgármester házigazdaként ismertette a települést a megjelentek számára, bemutatta a legfőbb természeti, turisztikai értékeit és gazdaságát.

– A TÖOSZ minden olyan parlamenti és minisztériumi előterjesztést megkap bírálatra, ami az önkormányzatokra vonatkozik. A tanácsnokok pedig a rájuk vonatkozó aktualitásokról is tájékozódhatnak. Ami a kultúrával, művelődéssel kapcsolatos, az mindig nálam landol, és megfogalmazzuk az erre vonatkozó véleményünket. Például amikor a nemzetiségi színházak finanszírozásáról szóló határozatot kapjuk kézhez, akkor élvezünk némi előnyt. Emellett közvetlenül tudunk kapcsolatot építeni a kormányzati szereplőkkel, részt vehetünk a TÖOSZ saját programjaiban, képzéseiben és a nemzetközi projektekben is – részletezte kérdésre válaszolva a tagság előnyeit.

Az ülésen dr. Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár az orvosi ügyelet témakörét járta körbe, zárásként pedig a falugondnoki buszcsere kapcsán elmulasztott bejelentési kötelezettség megszegése miatt precedens értékű perről is szó esett.

Újabb életmentő eszközzel gazdagodott a Szarvasi Mentőállomás

Már csak egy hónap, és ismét megnyitja kapuit a Körösvölgyi Állatpark