in ,

Apáca-show a mozgáskorlátozott klubban

Nem csak a húszéveseké a világ – Aradszky László örökzöldjét tűzhette volna zászlajára a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesülete február 15-én, az idei év első nagy rendezvényén. A civil szervezet farsangi délutánnal alapozta meg az egész éven át kitartó jó hangulatot, azt megelőzően pedig – követve az elmúlt évek hagyományát – ipari mennyiségű fánkot sütöttek.

Az asszonyok már a kora reggeli órákban a Cervinus Teátrum kistermében sürögtek: gyúrták, szaggatták, formázták a szalagos fánkokat, amelyekből biztonsági tartalékkén ezúttal nem hat, hanem hét adag készült. Az összesen közel 600 db farsangi finomság elkészítése egész délelőttre elfoglaltságot kellő biztosított, a részvevők közül azonban senki sem panaszkodott.

– Ügyesek az asszonyok, mindenki segít, és valamit mindig tanulunk. Idén pl., hogy érdemes sütés közben vízzel kicsit megfröcskölni a tésztát, hogy szebb és nagyobb legyen a végeredmény – mondta Csicsári Lajosné Ica néni, miközben fél szemét folyamatosan a piruló tésztán tartotta. – Az sem mindegy, hogy milyen alapanyagokat használunk. Én szoktam tenni bele réteslisztet és sütőrumot is. A rumtól ugyanis nem szívja meg magát olajjal, és sokkal finomabb lesz.

A 13 unokával és 3 dédunokával büszkélkedő háziasszony elárulta, ilyenkor otthon is sláger a fánk, és az egész család nagyon szereti. Ő maga annak örülne a legjobban, ha a fiataloknak is meg tudná tanítani a receptet, hogy a hagyomány minél szélesebb körben tovább öröklődjön.

Míg az utolsó adagok sültek, a tagok közül jó néhányan már a jelmezes felvonuláshoz készülődtek. A lépcsőn sziámi ikrek, cica és indián lány is sorakozott, sztárvendégként pedig megérkezett a felmosóvödröt és tisztítószert cipelő Magdi anyus is. A sor végén ötösfogatként fekete öltözékbe bújt apácák szorongatták imádságos könyveiket, bár ránézésre úgy tűnt, Jozefina nővérnél sántít valami.

– Az egyesület csoportvezetői minden évben beöltöznek. Voltunk már cigányok, Hófehérke és a hét törpe, idén pedig ezt találtuk ki. Az sem zavart, hogy egyedüli férfiként kell helytállnom, a hangulat és a közösség kedvéért megérte – árulja el a reverendától megválva Köteles József, a békésszentandrási csoport vezetője.

S bár az influenzajárvány a csoportot is utolérte, a létszámra ezúttal sem lehetett panasz. A vendégek a pincében berendezett klubhelységben beszélgettek, jól megérdemelt fánk és forró tea társaságában.

Feifrik Sándorné, az egyesület titkára elmondta, már elkészült az egész éves programterv. A farsangot a nőnap, majd a húsvétolás követi, jó időben pedig gyakoriak a szalonnasütések és a bográcsozások. A nyáron közreműködnek a Vízi Színház programjain is, ill. kirándulásokkal is színesítik az egyesületi életet.

A jelmezverseny eredményhirdetése rendkívül demokratikusan zajlott. Minden résztvevő ajándékot kapott, majd stílszerűen valamennyien táncra perdültek. Lázadó apácákhoz méltóan természetesen elsőként Zalatnay Cini jól ismert slágere szolgált aláfestésül.

Az egyéni vállalkozók is jótékonykodhatnak

Szeretetpuszi és jelmezverseny az Átmeneti Otthon és Idősek Klubja közös farsangján