in ,

Szeretetpuszi és jelmezverseny az Átmeneti Otthon és Idősek Klubja közös farsangján

Meghosszabbította farsang időszakát a Borostyán Idősek és Fogyatékkel Élők Klubja és az Átmeneti Otthon. Hivatalosan a böjti időszak első napján, hamvazószerdán búcsúztatták el a mulatozások időszakát, amelyhez minden kellék adott volt. Jelmezverseny, vidám dalcsokor és műsor is várta a tagokat, zárásként pedig az ebéd mellé megkóstolhatták az elmaradhatatlan farsangi fánkot is.

– Igyekszünk a bentlakást és a nappali ellátást közelebb hozni egymáshoz. Közös programokat szervezünk, amire a mai nap is jó példa. Sokan jelmezbe bújtak, ill. igyekeztünk mi magunk is jó példával járni elöl. Az Átmeneti Otthonban élők közül sajnos sok az időskori demenciában szenvedő. Ők nem nagyon értik már, mi történik körülöttük, de a többiek számára minden héten tartunk foglalkozásokat, s amennyire lehet, a demens betegeket is bevonjuk az intézmény életébe – tájékoztatott Krivikné Zahorecz Anita intézményvezető a hétköznapokat megszínesítő programokról.

Hozzátette, sajnos nem mindenkinek van a hozzátartozója, vagy nem tudja elég gyakran meglátogatni, ezért különös hangsúlyt kapnak a mindennapi beszélgetések és klubesemények. Ő maga alig három hónapja, 2017. november 20-a óta tölti be ezt a pozíciót, de úgy érzi, sikerült megteremteni a bentlakókkal a szociális munkához nélkülözhetetlen bizalmi viszonyt. Célja, hogy a jövőben tovább mélyítse kapcsolatot a hozzátartozókkal, akik nagy szerepet játszanak az ellátottak életében.

A délelőtt során fellépett a Békésszentandrási Dalkör is, akik tréfás mesével, verssel és egy jókedvre hangoló dalcsokorral kedveskedtek a megjelenteknek. A hagyományos öltözékek mellett akadt tigrisnek, apácának, méhecskének és királynak öltözött vendég is, akik nyakukban sorszámmal várakoztak a jelmezverseny kezdetére.

– Kevés olyan jelmez van, ami egy 39-40 kg-os embernek szabtak. Ez a ruha volt rám jó – árulja el a cigánylány jelmezbe bújt, filigrán testalkatú Ancsin Istvánné, aki alig három hete költözött be az Átmeneti Otthonba. – Van, akinek semmi nem tetszik. Szerintem mindenki tegye össze a két kezét, hogy van betegszállító autó, és léteznek olyan otthonok, ahol az öreg, beteg emberekről gondoskodnak – tette hozzá Jucika, majd nyakában a 24-es sorszámmal járta körbe a termet, és politikusokat megszégyenítő módon mindenkit szavazásra biztatott.

Vida Krisztina, a klub munkatársa bohócjelmezben próbált mosolyt csalni az arcokra. De nem csak figyelemfelkeltő jelmezével és harsány szavaival vonta magára az idősek tekintetét, hanem szeretetpuszijaival is nagy derültséget keltett. Mint mondta, a klub dolgozóinak az egyik legnehezebb feladata kimozdítani csigaházukból a tagságot, és elérni, hogy nyissanak az új lehetőségek felé.

– A gondozottjaink többsége egyedül van. Nincs kivel beszélgetniük. Egy-egy ilyen program lehetőséget ad a találkozásra, a beszélgetésre, a kapott gesztusokból pedig azt látom, hogy egy-két órára sikerült velük elfeledtetni velük a hétköznapi gondokat – mondta hatalmas kék parókával a fején, majd sietett felkonferálni a délelőtt záró produkcióját.

A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola harmadikosai egy falusi lakodalmas műsorral lepték meg a közönséget, majd átvették a jelmezesek a főszerepet, és csillogó tekintettel mutatták be a klubtagok által eddig kevésbé ismert oldalukat.

Apáca-show a mozgáskorlátozott klubban

Tomasovszki Tibor

Tomasovszki Tibor: A kávé mentett meg bennünket