Menu
in ,

Apáca-show a mozgáskorlátozott klubban

Nem csak a húszéveseké a világ – Aradszky László örökzöldjét tűzhette volna zászlajára a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesülete február 15-én, az idei év első nagy rendezvényén. A civil szervezet farsangi délutánnal alapozta meg az egész éven át kitartó jó hangulatot, azt megelőzően pedig – követve az elmúlt évek hagyományát – ipari mennyiségű fánkot sütöttek.

Az asszonyok már a kora reggeli órákban a Cervinus Teátrum kistermében sürögtek: gyúrták, szaggatták, formázták a szalagos fánkokat, amelyekből biztonsági tartalékkén ezúttal nem hat, hanem hét adag készült. Az összesen közel 600 db farsangi finomság elkészítése egész délelőttre elfoglaltságot kellő biztosított, a részvevők közül azonban senki sem panaszkodott.

– Ügyesek az asszonyok, mindenki segít, és valamit mindig tanulunk. Idén pl., hogy érdemes sütés közben vízzel kicsit megfröcskölni a tésztát, hogy szebb és nagyobb legyen a végeredmény – mondta Csicsári Lajosné Ica néni, miközben fél szemét folyamatosan a piruló tésztán tartotta. – Az sem mindegy, hogy milyen alapanyagokat használunk. Én szoktam tenni bele réteslisztet és sütőrumot is. A rumtól ugyanis nem szívja meg magát olajjal, és sokkal finomabb lesz.

A 13 unokával és 3 dédunokával büszkélkedő háziasszony elárulta, ilyenkor otthon is sláger a fánk, és az egész család nagyon szereti. Ő maga annak örülne a legjobban, ha a fiataloknak is meg tudná tanítani a receptet, hogy a hagyomány minél szélesebb körben tovább öröklődjön.

Míg az utolsó adagok sültek, a tagok közül jó néhányan már a jelmezes felvonuláshoz készülődtek. A lépcsőn sziámi ikrek, cica és indián lány is sorakozott, sztárvendégként pedig megérkezett a felmosóvödröt és tisztítószert cipelő Magdi anyus is. A sor végén ötösfogatként fekete öltözékbe bújt apácák szorongatták imádságos könyveiket, bár ránézésre úgy tűnt, Jozefina nővérnél sántít valami.

– Az egyesület csoportvezetői minden évben beöltöznek. Voltunk már cigányok, Hófehérke és a hét törpe, idén pedig ezt találtuk ki. Az sem zavart, hogy egyedüli férfiként kell helytállnom, a hangulat és a közösség kedvéért megérte – árulja el a reverendától megválva Köteles József, a békésszentandrási csoport vezetője.

S bár az influenzajárvány a csoportot is utolérte, a létszámra ezúttal sem lehetett panasz. A vendégek a pincében berendezett klubhelységben beszélgettek, jól megérdemelt fánk és forró tea társaságában.

Feifrik Sándorné, az egyesület titkára elmondta, már elkészült az egész éves programterv. A farsangot a nőnap, majd a húsvétolás követi, jó időben pedig gyakoriak a szalonnasütések és a bográcsozások. A nyáron közreműködnek a Vízi Színház programjain is, ill. kirándulásokkal is színesítik az egyesületi életet.

A jelmezverseny eredményhirdetése rendkívül demokratikusan zajlott. Minden résztvevő ajándékot kapott, majd stílszerűen valamennyien táncra perdültek. Lázadó apácákhoz méltóan természetesen elsőként Zalatnay Cini jól ismert slágere szolgált aláfestésül.

Exit mobile version