in , ,

A belső Naprendszer holdjai és Tesla az űrben volt a téma a csillagászszakkörön

Szklenár Tamás
Szklenár Tamás

Egy hónappal ezelőtti alkalommal a Holdról volt szó, ezúttal a Naprendszer holdjait vette sorra Szklenár Tamás pénteken, az amatőrcsillagászok soron következő, pénteki előadásán.

– Ha megkérdezném azt, hogy a Naprendszer hogyan néz ki, akkor azt mondaná mindenki, hogy Nap, Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, aszteroidaöv, Jupiter és így tovább a Plútó irányába. A Jupiter és a Mars pályája között, ugyan még nincs minden regisztrálva, de hozzávetőlegesen 15-16 ezer égitest van, amiről a nem szakavatottak nem tudnak – mondta Szklenár Tamás, majd hozzátette, hogy ezek jelentős része kapcsolatban van a Földdel is, kvázi holdjai.

– Ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen a holdja, tehát nem a Földnek a gravitációs mezője által van befogva, hanem a Föld perturbáló hatása és a Nap gravitációs ereje miatt ugyanannyi idő alatt kerüli meg a Napot, mint a Föld, és a Föld közelségében marad akár több százezer évig – folytatta a sokak által még sohasem hallott adatokkal.

Ezek sok-sok holdtávolságnyira keringenek, tehát távol vannak, de nem lebecsülendőek, mert ezek között az aszteroidák között vannak potenciálisan veszélyesek is, utalt a Cseljabinszk felett szinte napra pontosan öt éve felrobbant meteorit is onnan származott.

Az előadáson elsőként a héten az Elon Musk által az űrbe küldött Teslával foglalkozott, annak is inkább az etikai kérdésével, majd a belső Naprendszer holdjai következtek.

Ismét meghódították a Gyakorlósok a Bihar-hegység lejtőit

Nemrég voltam vajdás diák: Etikus hacker, világbajnok kajakos és többszörösen díjazott építőmérnök