in , ,

Nemrég voltam vajdás diák: Etikus hacker, világbajnok kajakos és többszörösen díjazott építőmérnök

A Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Körének hagyománya, hogy a szervezet közgyűlésein egy-egy régi diák beszámol életútjáról, elért sikereiről és iskolai emlékeiről „Én is voltam vajdás diák” címmel.

Ez a sorozat adta az ötletet, hogy a nemrég végzett vajdás diákokat is keressük meg, és hívjuk meg iskolánkba. Úgy gondoltuk, hogy a fiatal szakemberek tapasztalatai, sikerei jó példát mutathatnak a mai diákok számára. Az elmúlt héten három egykori diákunkat is vendégül láthattuk a Reál hét eseményeinek keretében.

Elsőként Janurik Viktort, iskolánk 2004-ben érettségizett diákját köszönthettük, aki emelt szintű matematikai tagozaton végzett. Az érettségi után a Szegedi Tudományegyetemen mérnökinformatikusnak tanult. Az egyetemi évek alatt több cég is alkalmazta, mint rendszerüzemeltető. Jelenleg az egyetem Szoftverfejlesztés Tanszékén dolgozik.

Előadásában először saját életútjáról beszélt, biztatva a jelenlévő diákokat arra, hogy a középiskolában tanuljanak minél több matematikát és angolt, hiszen ezek az informatikában nagyon fontosak. Majd elmesélte, hogyan lett belőle „etikus hacker”, aki cégek felkérésére az informatikai rendszerük hiányosságait, gyenge pontjait teszteli.

Következő nagyon kedves vendégünk Pintér-Bodonyi Dóra világbajnok kajakozó volt, aki 2012-ben érettségizett iskolánkban. Az első hívó szóra örömmel fogadta el meghívásunkat, pedig nagyon sűrű a programja. Elmondta, hogyan zajlanak a napjai: hetente hat napon van edzése, minden nap délelőtt és délután is. Télen, amikor nem lehet vízre menni, akkor futás és kondi. A futás 10 km alatt nincs, kondi 2 óra. Ha vízen vannak, akkor is több órát eveznek.

A hallgatóság tagjai között is sok aktív sportoló volt, számukra hangsúlyozta a kitartás, a helyes táplálkozás fontosságát, és azt, hogy mindenképpen olyan célt válasszanak maguknak, amit szeretnek. Kiemelte a tanulás fontosságát, amit a szövetség is maximálisan támogat.

2017-ben 5000 méteren világbajnok lett, de elmondása szerint talán ennél is nagyobb sikernek élte meg, hogy a magyar mezőnyben ki tudta vívni az indulás jogát, hiszem a magyar mezőny a világ egyik legerősebbje. Saját bevallása szerint ő elsősorban egyéni versenyzőnek tartja magát, jelenlegi célja az olimpiára való kijutás. Távolabbi céljai között természetesen szerepel a családalapítás és a továbbtanulás.

Dóri megkapó kedvességgel, természetességgel és őszinteséggel válaszolt a diákok kérdéseire, öröm volt hallgatni.

A hét utolsó vendége Papp Helga 2009-ben érettségizett „öregdiákunk” volt. Helga a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karán szerzett építőmérnöki oklevelet 2015-ben. A hézagnélküli felépítmény és acél vasúti hidak együttes viselkedéséről írt diplomamunkájával 2015-ben a Vasúti Hidak Alapítvány diplomapályázatán I. díjat nyert. 2015-ben a Vasúti Hidak Alapítvány által kiírt fotópályázaton az Épülő és bontás alatt levő hidak kategóriában I. helyezést ért el. 2015 szeptemberétől a Vásárhelyi Pál Doktori Iskola hallgatója, kutatási területe a vasúti pálya és a híd kölcsönhatása, kutatásait a BME Út- és Vasútépítési Tanszékén végzi.

Az előadásában az Építőmérnöki Karon folyó munkát mutatta be egy prezentációval. Arra törekedett, hogy a képzés sokszínűségére felhívja a figyelmet; pl. több informatika jellegű szak is van a mesterképzésben. Az érdeklődő diákokat biztatta a műszaki irányú továbbtanulásra.

Elmondhatjuk, hogy mindhárom előadás nagyon érdekes, tanulságos volt diákok, tanárok számára egyaránt. Természetesen a pedagógusok számára külön öröm, ha láthatják, hogy egykori diákjaik milyen sikeresen helytállnak az életben, munkájukban.

Köszönjük valamennyiüknek, hogy elfogadták egykori iskolájuk meghívását.

Kszm

Szklenár Tamás

A belső Naprendszer holdjai és Tesla az űrben volt a téma a csillagászszakkörön

Medvegy Réka és Karai Noémi

Újabb benkás az országos Kazinczy-verseny döntőjében!