in , ,

Mesterházy Attila: Aki nem megy el szavazni, az Orbán Viktorra szavaz

A szarvasi piacon kezdte kampánykörútját Mesterházy Attila. Az MSZP korábbi elnöke dr. Kondé Gábor közös MSZP-DK jelöltnek segített a szükséges ajánlásokat megszerezni, ezt követően pedig Földesi Zoltán helyi elnökkel és Czesznak János választókerületi elnökkel a közvéleményt tájékoztatták a párt programjáról és a közeledő országgyűlési választás jelentőségéről.

Földesi Zoltán helyi ügyekkel nyitott. Szólt a legutóbbi képviselő-testületi ülés legfontosabb napirendi pontjairól, elsők között a 2018-as költségvetés elfogadásáról. Mint megfogalmazta, ellenzéki képviselőként azért támogatta a határozatot, mert Szarvasról szól, és az itt élők javát szolgálja. A pozitívumok között emelte ki, hogy az önkormányzat továbbra is folytatja azokat az önként vállalt feladatokat, amelyeket korábban is elvégzett. Összességében úgy látja, egy szilárd, megalapozott költségvetés az idei, melyből közel egymilliárd Ft-ot az adóbevételek tesznek ki.

Mint elhangzott, az ülésre is begyűrűzött az országos kampány. A testület többsége elfogadta a „Védjük meg településeinket, védjük meg hazánkat!” elnevezésű indítványt, ami az ellenzéki és civil képviselők egybehangzó véleménye szerint kampányfogásnak tekinthető. Gajdos Attila önkormányzati képviselő végül elfogadta, a civilek nem támogatták, Földesi Zoltán pedig tüntetőleg kivonult a teremből. Úgy véli, a fideszes képviselők is azért támogatták az előterjesztést, mert a kezdeményező fél az egyik önkormányzati szövetség volt.

Érintette jobbikos képviselőtársa javaslatát is, aki a Mittrovszky-kastély falán lévő, a Tanácsköztársaság 50. évfordulóján felavatott emléktáblára hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint sokatmondó, hogy csak ilyen jellegű kérdésekben van a Jobbiknak véleménye, szerinte ennél nagyobb horderejű ügyekkel kellene foglalkozni. Végül a testület minimális többséggel, 5:4 arányban támogatta a javaslatot.

Nem támogatta továbbá személy szerint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-t érintő kérdést sem, mivel nem hajlandó semmilyen Fidesz-mutyihoz asszisztálni.

Mielőtt átadta volna a szót Mesterházy Attilának, még elmondta, politikustársa nagyot nőtt a szemében. Nemrégiben ugyanis Veszprémben lemondott egyéni képviselői mandátumáról. A döntés szimbolikusnak is tekinthető, hiszen korábban Kész Zoltánnak köszönhetően veszítette el a Fidesz a kétharmados többséget. Rámutatott, most már a választópolgárokon múlik, hogy megértsék, mekkora tétje van a választásoknak. Hasonló eset történt egyébként Pécsett, ahol Tóth Bertalan frakcióvezető Mellér Tamás független jelölt javára lépett vissza.

Mesterházy Attila aláhúzta, pártja nagyon komoly áldozatokat hozott a kormányváltás érdekében. Az MSZP nem mind a 106 körzetben indít jelöltet, ami részükről több hátrányos következménnyel is jár. Hozzátette, a Momentumnak és az LMP-nek is el kellene gondolkodni együttműködés lehetőségén, s időben megtenni az ilyen irányú lépéseket.

A legsúlyosabb problémák között említette az egészségügyet. Ennek igazolására készült egy 25 országot érintő nemzetközi tanulmány is. A felmérésből az derült ki, hogy hazánkban az emberek leginkább – közel kétharmados arányban – az egészségüggyel elégedetlenek. Véleménye szerint erről a szektorról nem lehet pusztán számokban beszélni, hiszen minden probléma mögött emberi sorsok húzódnak.  A másik legnagyobb gondot a szegénység jelenti, mivel a Fidesz a kiváltságos kevesek érdekeit képviseli. Emellett érzékeny téma a politikusok korrupciója, az oktatásügy és a nyugdíjasok kérdése is. Ez utóbbira jó példa a 27 százalékos áfa, ami az EU-ban a legmagasabb. Úgy véli, az áfaemelés révén a kormány sokkal többet vett el a nyugdíjasoktól, mint amit kommunikációs eszközként visszaadott.

Kritikaként fogalmazta meg az értelmetlen, több százmilliárd Ft-ot felemésztő költekezéseket is, amelyeknek a legszembetűnőbb módja a stadionépítés. A felsorolást a jogállam és a demokrácia hiányával zárta, idézve Orbán Viktor korábbi kijelentését: Magyarországon demokrácia nélküli többpártrendszer van.

Utalt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt kijelentésére, aki a szociális demokrácia megteremtését szeretné elérni. Eszerint az emberekbe invesztálnának nagyobb összegeket, s a gazdaság teljesítményéből származó bevételeket igazságosabban osztanák el.

Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az MSZP-Párbeszéd volt az első párt, amelynek nyilvántartásba vették az országos listáját. Arra kért mindenkit, menjenek el szavazni, mert a demokrácia szempontjából nagyon fontos, hogy minél többen fejezzék ki véleményüket. Mint mondta, aki otthon marad, az a választási matematikát alapul véve Orbán Viktorra szavaz. Épp ezért mindenkinek olyan pártra kell leadnia a szavazatát, akinek van esélye bejutni a parlamentbe.

Czesznak János választókerületi elnök emlékeztetett, eddig 35 párt igényelt ajánlóívet, ami azt mutatja, hogy komoly versenyhelyzet van kialakulóban. Az MSZP másfél éve dolgozik az összefogáson, és mindent megtett a cél érdekében. Épp ezért arra kéri az elégedetlenkedőket, ne a fotelből akarják megváltani a világot, hanem menjenek el április 8-án szavazni.

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila elmondta, a migráció kérdése a kormánypárt részéről elterelésként szolgál. EU-s vonatkozásban a kormány által képviselt politika a szélsőjobboldalhoz áll közel, mindezen túl pedig Soros György érintettsége egy „burkolt zsidózást” is magával von. Érdekes egybeesésnek tartja továbbá, hogy épp annyi menekültet fogadott be hazánk, mint amennyi megfelel az EU által szabott követelményeknek, valamint 20 ezer migráns pénzért cserébe ugyancsak átléphette a határt. Mindazonáltal az MSZP-nek nem célja a kerítésbontás, mivel úgy tapasztalják, hogy biztonságérzetet ad a magyar embereknek.

Nyerges Áron

Ifjúsági olimpia: A háromba jutásért ül hajóba szombaton Nyerges Áron

Az élet hozta a témát, de az élet egyre több tanyasi történetet el is visz