in , ,

Minden, ami reál

A Reál Hét keretében 2018. február 12-17. között színes programok egészítették ki az órarendet a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban. Sokszínű, változatos programokból választhattak az érdeklődő diákok.

Hétfőn  a 2. órában, az áhítat után Fülöp Norbert 12.A osztályos diák természetfotóiból nyílt kiállítás az ebédlőben. Norbert régóta fotózik és ebben az irányban szeretne továbbtanulni is. A 3. órában az informatika iránt érdeklődő diákoknak tartott előadást Janurik Viktor. Viktor a „Nemrég voltam Vajdás diák” sorozat egyik résztvevője, 2004-ben érettségizett emelt szintű matematikai tagozaton. Az érettségi után a Szegedi Tudományegyetemen mérnökinformatikusnak tanult. Az egyetemi évek alatt több cég is alkalmazta, mint rendszerüzemeltető. Jelenleg az egyetem Szoftverfejlesztés Tanszékén dolgozik. Előadásában azt is elmesélte, hogyan lett belőle „etikus hacker”, aki cégek felkérésére az informatikai rendszerük hiányosságait, gyenge pontjait teszteli. Hétfőn délután rendeztük meg a Hantos Gusztáv Matematika Emlékversenyt. 11-12. évfolyamos diákjaink öt feladat megoldásával mérték össze tudásukat. Az emlékversennyel tisztelgünk iskolánk egykori nagyszerű matematika tanára előtt.

Kedden az Öveges laborban a Szlovák Általános iskola diákjait fogadtuk. Gimnazistáink a 3. órában két program közül is választhattak: Vendégünk volt Pintér-Bodonyi Dóra világbajnok kajakozó. Dóra 2012-ben érettségizett iskolánkban, s az első hívó szóra örömmel fogadta el meghívásunkat, pedig az edzések miatt alig van szabadideje. A hallgatóság tagjai között sok aktív sportoló volt, számukra hangsúlyozta a kitartás, a helyes táplálkozás fontosságát, és azt, hogy mindenképpen olyan célt válasszanak maguknak, amit szeretnek. Kiemelte a tanulás fontosságát, amit a szövetség is maximálisan támogat. Dóri 2017-ben 5000 méteren világbajnok lett, de elmondása szerint talán ennél is nagyobb sikernek élte meg, hogy a magyar mezőnyben ki tudta vívni az indulás jogát, hiszem a magyar mezőny a világ egyik legerősebbje. Jelenlegi célja az olimpiára való kijutás. Diákjaink nem csak egy nagyszerű sportolót, hanem egy nagyszerű embert ismerhettek meg Dóriban.

„Szívod – megszívod” hangzott a provokatív cím, mely a rendhagyó biológia órára invitálta a diákokat. Dr. Fejes Kinga előadásában megismerhettük a legális és illegális drogokat. A legális drog „kitüntető címet” a cigaretta, a dohányzás is elnyerte. Az előadó hosszasan kereste a dohányzás előnyeit, de leginkább azokra a következményekre talált rá, amelyek miatt határozottan ki kell jelentenünk, a cigaretta drog és egyben súlyos egészségkárosító hatásai nyilvánvalóak. Mindenki láthatta a szörnyű képeket egy videón, mit tesz a tüdővel a dohányzás. Ezt az orvosilag bizonyított tényt egyszerű kísérlettel tette fiziológiailag érthetővé: kis testmozgás után a diákok csak szívószálon kaphatták a levegőt, mint egy erős dohányos. Ha a korábbi videó nem volt elég, ez mindenki szemét felnyitotta. Úgy véljük, minden gimnáziumot kijáró korosztálynak lehetőséget kell adni, hogy egy ilyen előadást követően jól dönthessen.

Szerdán zárult a Kunos András Fizika Verseny. Iskolánk egykori fizika tanárára emlékezve az idén új formában rendeztük meg a versenyt, saját tanulóinkon kívül a megye evangélikus középiskolásai számára is. A diákoknak először egy pályamunkát kellett készíteniük, majd az adott témában egy kísérletet bemutatniuk. Az idei verseny a „Fagyos napok a Vajdában” rendezvénysorozatba is illeszkedett. Témánk ezúttal az alacsony hőmérsékletek fizikája volt. A pályamunkát a Szárazjég gyakorlati alkalmazásairól kellett készíteni, majd egy alacsony hőmérsékleten lejátszódó jelenséget mutattak be a versenyzők egy kísérletben. Az ehhez szükséges folyékony nitrogént a Nemzeti Tehetség Program támogatásával tudtuk biztosítani. A versenyzőtársak és a nézők egyaránt érdeklődve figyelték a bemutatott kísérleteket.

Szerda délután az Öveges laborban folytatódott a „Fagyos napok a Vajdában” rendezvénysorozat, a Benka Gyula 3. osztályos diákjait láttuk vendégül, akik valódi ámulattal figyelték a tartályból gőzölgő nitrogént, és a vele végzett kísérleteket.

Csütörtöki vendégünk Papp Helga 2009-ben érettségizett „öregdiákunk” volt. Helga a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karán szerzett építőmérnöki oklevelet 2015-ben. A hézagnélküli felépítmény és acél vasúti hidak együttes viselkedéséről írt diplomamunkájával 2015-ben a Vasúti Hidak Alapítvány diplomapályázatán I. díjat nyert. 2015 szeptemberétől a Vásárhelyi Pál Doktori Iskola hallgatója, kutatási területe a vasúti pálya és a híd kölcsönhatása, kutatásait a BME Út- és Vasútépítési Tanszékén végzi. Az előadásában az Építőmérnöki Karon folyó munkát mutatta be egy prezentációval. Arra törekedett, hogy a képzés sokszínűségére felhívja a figyelmet; az érdeklődő diákokat biztatta a műszaki irányú továbbtanulásra.

Iskolánk örömmel kapcsolódott be az Aquarius67 alapítvány által koordinált “Tegyünk közösen Szarvas fenntartható szépségéért és tisztaságáért” projektbe. A tavasz közeledtével a feladatunk valamilyen nagyobb léptékű, szabadtéren is használható alkotás létrehozása volt. Az ötletet a szépen felújított belső udvar és a közelgő jó idő adta. Amint kitavaszodik, szünetekben, de akár tanítási órákon is időzhetünk a napsütötte udvaron. Ehhez készítettek a diákok Kéri Bernadett, Dr. Mészárosné Verók Mária és Bakos Arany tanárnők segítségével könnyen mozgatható ülőkéket. „Ünnepélyes” átadásukra csütörtökön délelőtt került sor.

Csütörtökön délután folytatódtak a „Fagyos napok a Vajdában”. Az általános iskolák 7. és 8. osztályos diákjai prezentáció elkészítésével jelentkezhettek pályázatunkra.14 pályamunka érkezett a természetben alacsony hőmérséklethez köthető jelenségekről a biológia, fizika, kémia, földrajz témaköréből. A diákokat vendégül láttuk egy kísérleti foglalkozásra, ahol maguk is kísérleteket végezhettek a folyékony nitrogénnel. Ekkor került sor a díjak átadására is.

Pénteken dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus, a Debreceni Egyetem Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszékének munkatársa tartott előadást az Európai Unió aktuális kérdéseiről. A téma a földrajz és a történelem érettségi anyagának is része, ezért hallgatósága a 12. évfolyam volt. Az előadó több olyan kérdést is feszegetett, mely ma a sajtót is foglalkoztatja. Részletesen foglalkozott a brexit problémájával, kitérve a sok még megoldásra váró kérdésre is.

Szombaton rendeztük meg a Curie Környezetvédelmi Emlékverseny területi döntőjét. A Vajdás diákok mellett a Benkások is részt vettek a versengésben, de érkeztek Kiskunfélegyházáról, Kunszentmártonból, Mezőkovácsházáról, Gyuláról is környezetbarátok. A versenyzőknek az elméleti feladatok mellett kísérletet is el kellett végezniük. A legeredményesebb csapatok április 21-én az országos döntőben mérhetik össze a tudásukat az ország egyéb területeiről, ill. a határon túlról érkezőkkel Szolnokon.

Mozgalmas, eredményes hetet zártunk.

Kituljak Eszter, munkaközösség-vezető

Batyusbállal teremti meg az utazás költségeit a csabacsűdi népdalkör

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Szentandráson