in ,

Batyusbállal teremti meg az utazás költségeit a csabacsűdi népdalkör

Hatodik alkalommal tartotta meg batyus bálját a Csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület. S bár az országos influenzajárvány a megfogyatkozott vendéglétszámban is nyomot hagyott, a támogatói kedv nem csökkent. Február 17-án az Eötvös József Művelődési Házba folyamatosan szállingóztak a vendégek, akik szendvicsekkel, süteményekkel és különböző házi nedűkkel megrakodva foglalták el helyeiket.

– A népdalkör szlovák és magyar nyelven adja elő műsorait. A Szlovák Kör az utaztatásban sokat segít, de gyakran hívnak bennünket magyar lakta településekre is. Ilyenkor a költségeket nekünk kell fedeznünk. A batyusbál jó ötletnek tűnt kisebb anyagi támogatások gyűjtésére, hiszen régen is ez volt a módja az olcsó szórakozásnak. Végül így teremtettük meg azokat az anyagi feltételeket, melynek köszönhetően egész évben tudunk működni – mondja az előkészületek közepette Major József, a népdalkör vezetője.

Állandó támogatóként szinte a kezdetektől jelen van a rendezvényen a csanádapácai Dohánylevél Hagyományőrző és Hagyományteremtő Egyesület is. A civil szervezetek tagjait egy gádorosi disznótoros fesztivál hozta össze, a kapcsolat pedig időközben egyre szorosabbra fonódott. Rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit: míg a csabacsűdiek a szüreti felvonulásról nem hiányoznak, addig a hasonló lélekszámú nagyközség lakóit helyben a nemzetközi kukoricanapon látják vendégül. A bálba néptánc összeállításukból hoztak egy kis ízelítőt.

– Nagyon sok mindent lehet tanulni a másik embertől. Más vidék, más szokások, amelyek közül néhányat át lehet örökíteni. Azt látjuk, hogy a fiatalokat nagyon nehéz bevonni, főleg a mi községünkben. Valószínű azért, mert utoljára a gyermekkoromban volt nálunk népdalkör és színjátszás, majd nagy üresség következett. Mi néhány éve ezt próbáljuk összefogni. Mára már elmondhatjuk, hogy egy hivatásos néptánctanárunk is van, akivel heti egy alkalommal találkozunk – mesélt a 2011 óta működő egyesület életéről Oravecz István elnök.

Emellett elismeréssel szólt a csabacsűdiek tevékenységéről is. Mint mondta, jól látszik, hogy a kis közösség mögött szív van, tagjai pedig elhivatottságból és szeretetből teszik a dolgukat.

Major József megerősítette, nagy az összetartás a csoport tagjai között. Minden héten egyszer próbálnak, szinte teljes létszámmal. A hiányzás csak betegségből kifolyólag adódik. Az egész éves munkában mindössze egy hónap szünetet tartanak, fellépéseik száma pedig évente eléri a 25-30-at. Az első felkérések általában tavaszra szólnak, s a nyári hónapokban csúcsosodnak ki.

– Az eke is csak akkor fényes, ha használják. Ha meghívásunk van, akkor van miért készülni, a település támogatása révén pedig a működésünk is megoldott – ad magyarázatot arra, hogyan tudtak egy ilyen kis lélekszámú településen több mint két évtizeden át fennmaradni.

A rendezvényt a nagyközség polgármestere, Molnár József és felesége is megtisztelte, aki köszönetét fejezte ki a népdalkörnek, hogy fáradhatatlan munkájukkal öregbítik Csabacsűd hírnevét.

Csabacsűdi Trefortos sikere a „Fagypont alatt” versenyen

Minden, ami reál