in , , ,

Az Ármány és szerelem legvidámabb alakja Von Kalb – Polák Ferenc

Varga Viktor, Erdélyi Tímea, Polák Ferenc
Varga Viktor, Erdélyi Tímea, Polák Ferenc

Polák Ferenc a Cervinus Teátrum legfiatalabb színművésze, aki hihetetlen ifjonti hévvel, őszinteségével, szenvedélyes, lehengerlő alakításaival 2013 óta van jelen a színház életében. Több karaktert láthattunk az évek folyamán tőle: a játékos, vidám Jakub, a forrófejű, de tiszta lelkű Magor, a türelmetlen Zsilett, a karikatúrába illő Leventeoktató, a szenvedélyes, magába zárkózó Andrej. Az utolsó két karakter már érett, felnőtt alakítás – és még csak 21 éves! Az Ármány és szerelemben Von Kalb udvarnagyot alakítja majd. Színházról alkotott véleménye, szenvedélye tükröződött beszélgetésünkben is.

– Milyen lesz Von Kalb udvarnagy Polák Ferenc alakításában?

– Ismertem a darabot régebbről, és van benne egy szerzői instrukció, az első megjelenése előtt 3 sor, ami azért érdekes, mert a többi szereplőnél ez nem található. Az utolsó mondat az, hogy amikor megjelenik, az egész nézőteret pézsmaillattal árasztja el, előtte taglalja öltözködését, haját, beszédét. Mivel Viktor (Varga Viktor rendező) filmszerűen rendezi, és ennyire komoly a téma, hiszen hatalmas érzelmekről szól a történet, óriási kaszt különbségek vannak, ami a díszletben, jelmezben is megjelenik. Von Kalb az egyetlen, akinek meg kell törnie ezt a komolyságot. Láttam a jelmezeket, amit Nagy Szilvi tervezett, két ruhát kapok, ami szintén kifejezi a karakter jellemét. Nagyon teátrális vagyok, nagyon színpadias, tele van a figura komikus játékokkal. Mindenhol ott vagyok.

– Van különbség a látszólagos és az igaz énje között?

– Igen, van és meg is jelenítjük. A látszólagos az, amit mutat, azoknak, akik felette állnak. Egy burokban él, burkot növesztett maga köré és nem nagyon lép ki a komfortzónájából. De amikor megijed, hogy kilökik a jól felépített burkából, akkor beindulnak a „csavarok”, a belső gépezet elkezd működni és szinte teljesen őrültté válik, és ekkor ijesztőbb, mint Wurm. Mert ő is mindenre képes lenne – ennyire fél attól, hogy mi lesz ha… Nekem van két jelenetem a miniszterrel, az első kellemes, a másik már a miniszter ármánykodása, hogy hogyan győzze meg a fiát, hogy elvegye a Ladyt. És bármennyire is Wurm szeretné ezt a szerepet lebonyolítani, a miniszter kihagyja, és az udvarnagyra bízza a levél elejtését Ferdinánd előtt. Ezzel Kalb adja meg a kegyelemdöfést a fiúnak. Érdekessége az, hogy fogalma sincs mi áll a levélben, mert annyira elvakítja a hatalom elvesztésének tudata, hogy csak arra koncentrál, ami a feladata. De a levélen az ő neve áll, de tartalmát Ferdinándtól hallja. Jeleneteimben benne van a komédia, de másképp túl szomorú lenne a történet. Lelkileg nehezebb lenne a nézőknek. Nagyon letisztult, de még mindig ott van az a rengeteg szöveg, ami azt adja nézőknek, hogy ez tragédia. Akármennyire könnyednek tűnik, akármennyire filmszerű, ott van a tragédia, de akkor jövök én és felpörgetem az eseményeket… Gulyás Levente megírta a dalomat, nagyon vicces dalt kaptam, és nagyon örülök neki, hogy ezt a szerepet kaptam, eljátszhatom.

– Szerinted hogyan fogadja majd a közönség?

– Rettentő különbségek vannak a figurák között, vagyok én, aki izgága, gyors, felrobban, addig Wurm lassú, és ez a lassúsága hátborzongató. Úgy érzem, az én hatalmas gesztikulációim, harsányságom nem illik bele, mert annyira eltér a többiektől. Óriási karakterkülönbözőségek vannak benne – önzőség, önzetlenség, fura Apa, fura Anya, akit két olyan kaliberű színész játszik, hogy leesik az állam. A kamarateremben úgy próbálunk, hogy megvannak a szintek, és a szinteknek is játéka van, hogy ki hogyan közlekedik, aminek megvan a maga játéka, szerepe. Mindenki összpontosít, szerepet tanul. De bőven vannak benne meglepetések – tőlünk, mint színészektől – mert annyira egyszerű, letisztult az egész. Viktor olyan stílusú játékrendszert alakított ki, amely teljesen tiszta, őszinte, nincsen rajta olyan hatás, hogy ez színház, és ezt játszani kell, hanem annyira… annyira lélekből fakadó. A vége meg hát… A végeredmény biztosan nagyon jó lesz. A dalok nagyon jók, Levente nagyon eltalálta a dallamokat és a hangszerelést is, jók Belinszki Zoli dalszövegei. Biztos vagyok benne, hogy a közönségnek nagyon fog tetszeni

– Így legyen! Köszönöm a beszélgetést, sok sikert kívánok!

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

Badar Gergő

Úton a világbajnokság felé a szentandrási hosszútávú triatlonista

Takács Péter, Ábrahám Júlia és Bencsik Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)

Korszakváltást szeretne az egészségügyben az LMP