in , , ,

Tánctörténelmet írtak a magyarok a formációs Európa-bajnokságon

Melis Betta, Makan Zsuzsi
Melis Betta, Makan Zsuzsi

Két szarvasi lány, Makan Zsuzsi és Melis Bettina is tagja volt annak a formációs csapatnak, amely február 25-én felállt a dobogó harmadik fokára. Az oroszországi Szocsiban rendezett Formációs Standard Európa bajnokságon összesen öt ország nyolc csapata képviseltette magát. Magyarország színeiben a szentesi Szilver TSE versenyzett. Az eredmény különösen azért tekinthető nagy bravúrnak, mert a hazai csapat álma sokáig a döntőbe jutás volt. Azt ők maguk is csak nehezen hitték el, hogy valaha érmet akasztanak a nyakukba.

– Ezzel a koreográfiával idén már harmadik éve foglalkozunk. Ez lesz az utolsó évünk, hogy előadhatjuk. A felkészülésben edzőnk, László Csaba mellett az orosz származású Aleksey Litvinov is nagyon sokat segített, aki egyébként a mostani világbajnok csapat edzője – árulja el Zsuzsi, a csapat egyik legrutinosabb tagja, aki Békésszentandráson és Szarvason is évek óta táncpedagógusként dolgozik.

– Az első év mindig olyan kezdetleges, a harmadik évre érik meg igazán a koreográfia. Közben persze sok mindent változtattunk rajta, nagyjából a fele teljesen kicserélődött. A legfontosabb persze maradt: az 5,5 perces műsorban mind az öt standard táncnak meg kell jelennie. A címe Hungarian Spirit, vagyis magyar virtus volt. Magyaros zenével, magyaros lépésekkel volt teletűzdelve, amivel szerettük volna ezt a szellemiséget átadni a közönségnek – teszi hozzá Betta.

Az összhang azonban nem merül ki a koreográfiákban: a hajtól a körömig mindennek egyeznie kell. A lányok elmondták, ruháikat eredeti kalocsai minta díszítette, a hajukat fekete festékkel fújták le, és ugyanolyan póthajból készült fonattal tűzték fel. A sminkjeiken ketten dolgoztak, akik egymást másolva törekedtek a tökéletességre.

Az első nagy áttörést a formáció 2016-ban, a Pécsett rendezett világbajnokságon érte el, ahol negyedikek lettek, tavaly pedig hatodikként lehettek ott a vb döntőjében.

– A legnagyobb baj szerintem az volt, hogy nem hittünk magukban. Alekseytől azonban sok pozitív visszajelzés érkezett felénk, ezért összekaptuk magukat. Először persze nehéz volt, mert megvolt bennünk az a bizonyos magyaros pesszimizmus, de lassacskán ez megváltozott, és az első eredmények is megerősítettek bennünket. Ennek ellenére most nagyon nagy volt a nyomás rajtunk, amit főleg a felkészülés utolsó heteiben éreztük. De ez a verseny feltette a pontot az i-re, mert sikerült ott lennünk a legjobbak között – mesél a vállukról legördülő teherről Zsuzsi.

Mint mondta, a legnagyobb izgalmat akkor élték át, amikor a döntőben a pontszámokra várakoztak. Sorszámuk szerint ugyanis harmadjára táncolták le a produkciót, amivel kissé sorsszerűen a harmadik legmagasabb pontszámot érték el. Egészen addig azonban mégsem lélegezhettek fel teljesen, amíg valamennyi koreográfia pontszáma nyilvánossá nem vált, hiszen ez számukra a dobogótól való búcsút jelentette volna.

– Amikor megtudtuk, hogy mi vagyunk a harmadik helyen, az csodálatos érzés volt. Mindenki elkezdett sírni. A döntőre magára nem is emlékszem, annyira eufórikus állapotban telt. Próbáltuk a legtöbbet kihozni magunkból, és úgy tűnik, sikerült – emlékezett vissza Betta a verseny izgalmaira.

A következő nagy megmérettetés év végén lesz. A pécsi világbajnokságon mutathatja be a formáció utoljára a tökélyre csiszolt koreográfiát, és az is kiderül, hogy magyaros virtusukkal tudnak-e a dobogón még magasabbra lépni.

Takács Péter, Ábrahám Júlia és Bencsik Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)

Korszakváltást szeretne az egészségügyben az LMP

Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola tehetségeinek támogatása