in ,

Rajzokkal hívták fel a figyelmet a kerékpáros közlekedés szabályaira

Jubilált az Országos Baleset-megelőzési Bizottság rajzpályázata. Idén 25. alkalommal hirdette meg a „Biztonságos Közlekedés Gyerekszemmel” című rajzpályázatát, melynek fókuszában ezúttal a kerékpáros közlekedés állt. A versenyre óvodások és általános iskolások pályaműveit várták, akiket három kategóriában díjaztak.

– A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos közlekedésre, ezáltal minél kevesebb gyerekbaleset következzen be. Az a tapasztalatunk, hogy ez a korosztály nagyon szemléletesen tudja ábrázolni a különböző közlekedési szituációkat, szabályokat és az egyes szabálytalanságokat is – fogalmazza meg a témával kapcsolatban Csorbáné Dávid Ivett rendőr törzsőrmester.

Hozzátette, a rendőrség ebből a célból hívta életre az iskola rendőre, a Zebra Akadémia és a ZebraZsaru programokat, valamint rendszeresen tartanak prevenciós előadásokat az oktatási intézményekben. Tapasztalataik szerint a fiatalok egyre jobban tájékozottak a közlekedés alapszabályairól, sőt, nem egyszer az is előfordult, hogy ők hívták fel szüleik figyelmét a problémás helyzetekre. Meggyőződése szerint a hatékony neveléshez a szülő, oktatási intézmény és a rendőrség hármas egységnek kell együtt állnia, amelyek közül az első helyen mindenképp a család áll.

Csorbáné Dávid Ivett a szarvasi viszonyokról szólva rámutatott, a Szabadság úton elhelyezett közlekedési lámpák jelentősen hozzájárultak a közlekedési morál javulásához, ami a balesetek számának csökkenésében is megmutatkozott.

Idén a versenyre 22 tagintézményből összesen 381 pályamunka érkezett be, ami megfelel az előző évek átlagának. A zsűri valamennyi korcsoportban az első három legjobbnak ítélt alkotást díjazta, és több különdíj is gazdára talált.

– Én két arcot rajzoltam, akik körbefognak egy képet. Az arcokat különböző szimbólumokból és mintákból raktam ki. Középen egy autó van, aminek a tetején sakktáblaszerű mintákat lehet látni. A jármű egy kivilágítatlan biciklist világít meg. Arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy sötétben mindig használjuk a lámpákat, mert különben balesetveszélyes közlekedni – árulja el a 3. helyezett Nagy Kata, aki alkotásának stílusosan a Sakk Matt címet adta.

A rajzok március 9-én 10 óráig voltak megtekinthetők a Cervinus Teátrum aulájában, majd a díjazott munkákat a megyei fordulóba továbbították. A rajzverseny záróakkordja a nyár során lebonyolításra kerülő országos forduló lesz ahol a fődíj nem kevesebb, mint egy Skoda rapid családi autó.

Díjazottak:

Óvodás korosztály: Laluska Szonja és Mészáros Zóra közös rajza (Szlovák Általános Iskola), Nógrádi Nándor (Szászorszép Óvoda), Majoros Fanni (Vásártéri Óvoda)

Alsós korosztály: Bagi Alíz (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), Brusznyiczki Adél Anna (Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola), Mezei Laura (Hunyadi János Katolikus Általános Iskola)

Felsős korosztály: Ujhelyi Lili (Ványai Ambrus Általános Iskola), Gerhát Olivér (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola), Nagy Kata (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola)

Tatami Kupa: 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz

Országos matekdöntőbe jutottak a benkások