in ,

48-ra emlékeztek Békésszentandráson

Bardon Ivett és Nádházy Péter
Bardon Ivett és Nádházy Péter

A Cervinus Teátrum művészei, Bardon Ivett és Nádházy Péter műsorával emlékeztek csütörtökön az 1848. március 15-i forradalomra Békésszentandráson.

– Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15-e 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990-óta hivatalos nemzeti ünnep, egyben a magyar sajtó napja annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit – idézte fel címszavakban e nap jelentőségét Benedek Erika a Kossuth-szobor előtt összegyűlteknek.

A Cervinus Teátrum művészei a Nemzeti dal rockosított változatával kezdték műsorukat, majd szintén egy megzenésített Petőfi-verssel, a Szabadság, szerelemmel folytatták Bardon Ivett előadásában. Kacsóh Pongrác Rákóczi megtérése című énekét Nádházy Péter adta elő. Bródy János Ha én rózsa volnék dala után Juhász Gyula Március idusára, majd Petőfi Sándor Magyar vagyok című költeménye hangzott el.

A műsorból nem maradhatott ki Vincze Zsigmond és Kulinyi Ernő Hamburgi menyasszony című operettjének dalbetétje, a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország sem. Az ünnepet Ákom Lajos Adj, Uram Isten kezdetű dalával zárták a Cervinus Teátrum művészei.

A koszorúzást követően a Himnusz közös eléneklése zárult a megemlékezés.

Mátyás király volt a díszvendége az elsős zenészavatónak

Molnár József: A szabadság törékeny, ma is óvnunk kell