in , ,

Mátyás király volt a díszvendége az elsős zenészavatónak

Az előző tanévek tendenciáihoz hasonlóan idén 34 tanulót fogadott ünnepélyesen növendékei közé a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola. A közönséget ezúttal egy zenés utazásra invitálták a mesék világába, a legnagyobb meglepetésükre pedig az egyik klasszikus történet főhőse személyesen is felbukkant a Főtéri Általános Iskola dísztermében.

– Az első félévi vizsgák után a tanulókat minden évben ifjú zenésszé avatjuk. Megünnepeljük azt, hogy ebbe az iskolába járnak, és az első félévet elvégezték, és nem titkolt szándékunk az sem, hogy nálunk maradjanak. Bízunk abban is, hogy egyszer ezek az ifjú zenészek „öreg” zenészekké válnak – fogalmazta meg az esemény mögött rejlő gondolatiságot Brachna Irén igazgatónő.

Az est Szabadosné Kozák Ilona ötlete alapján a „zenés mesék, mesés zenék” mottót viselte. Ennek részeként különböző hangszereken csendültek fel a legismertebb népmesék, rajzfilmek és mozifilmek betétdalai, egyebek mellet a Magyar népmesék, az orosz mesék, A hóember, A nagy ho-ho horgász és a Jégvarázs című kedvencek slágerei.

A produkciók előtt váratlanul betoppant a magyar történelem egyik emblematikus alakja, Mátyás király, udvari bolondja és hoppmestere kíséretében. Az apropót az idei Mátyás-év jelentette, mivel a Nemzetpolitikai Államtitkárság Hunyadi Mátyás születétének 575. és királlyá koronázásának 560. évfordulója alkalmából januárban Mátyás-évet hirdetett meg. A rangos vendég nem csak megfigyelője volt az eseményeknek, hanem fejvesztés terhe mellett arra is kíváncsi volt, mit tanultak a gyerekek az elmúlt hónapokban.

Szerencsére a zenészpalánták valamennyi próbát kiállták, így az uralkodó szerencsére eltekintett az elavult büntetési formától, és megjutalmazta a nebulókat.

– Azt tapasztaljuk, hogy az első félév után morzsolódnak le a legtöbben, de azt is mondhatnánk, hogy minden félév vízválasztónak számít. Mindig vannak olyan gyerekek, akik más elfoglaltságok miatt abbahagyják a zenetanulást, vagy úgy gondolják, hogy hamarabb megtanulnak az adott hangszeren játszani Azt azért tudni kell, hogy a tanulás nálunk nem egy-két hónapig, hanem hosszú évekig tart, és akinek nincs elég kitartása, előbb-utóbb feladja. Szeretnénk azt elérni, hogy a gyerekek megtiszteltetésnek érezzék, hogy ebben az iskolában zenélnek, és közülük néhány hosszútávon emellett kötelezzék el magukat – sorolta kérdésre válaszolva az intézmény igazgatója a legjellemzőbb kortüneteket.

Az esemény végén valamennyi elsős egy egyedi szolfézsfüzetet és egy ceruzát vehetett át, amelyben Chován Kálmán életrajzát, ill. súgóként a legfontosabb zenei instrukciókat és ritmusokat is megtalálhatták. Brachna Irén azt a nagykönyvet is megmutatta, amelybe hosszú évek óta az elsősök nevei és az avatóról mellékelt fényképek is bekerülnek.

– Ha már elkezdtétek, tartsatok ki – biztatta a legkisebbeket. – Néhány év múlva pedig már ti fogtok itt állni, és játszani a majdani elsősöknek.

Búcsúzóul az újdonsült növendékek két közös dal énekeltek, köztük stílszerűen a Muzsika hangja c. klasszikus örökzöldjét.

Teremlabdarúgás: A 9. játéknap eredményei

Bardon Ivett és Nádházy Péter

48-ra emlékeztek Békésszentandráson