in , ,

A természet szeretetére tanít a Körös-Maros Nemzeti Park határon túli projektje

A határ menti együttműködés erősítése, a természeti örökség védelme és a turizmus fejlesztése – ezek köré a célok köré csoportosul az román-magyar projekt, amelyet a Körös-Maros Nemzeti Park, a Don Orione Alapítvány és a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közösen nyert el. A „Határon átnyúló együttműködés a természeti örökség védelméért” címmel meghirdetett, 346,5 millió Ft összértékű fejlesztés keretében Szarvason egy 240 nm-es oktatási központ jön létre, fejlesztik a túraútvonalakat, valamint a Sebes-Körösön egy tízállomásos élővíz-túrautat is kialakítanak.

A március 19-én tartott sajtótájékoztatón Szikszai Csaba, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről kifejtette, a vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatások mellett a kamara több sarkalatos témával is foglalkozik. Ezek közé tartozik a szakképzés, ill. a vállalkozások versenyképességének megtartása. Álláspontjuk szerint a cégek ez utóbbit csak akkor érhetik el, ha környezettudatosan gazdálkodnak és optimalizálják a termelésüket.

Rámutatott, nem ez az első együttműködésük a Don Orione alapítvánnyal. Tevékenységük nem a pénzigényes elemekben fog megnyilvánulni, a kamara elsősorban konferenciák, workshopok szervezetését vállalta.

Mihai Fecheta, a Don Orione Alapítvány elnöke a szervezetről szólva kiemelte, az alapítványt egy szerzetesrend tartja fenn. A rend világszerte több mint 30 országban működik, és három fő tevékenységet folytat: pasztorációt, a fiatalok nevelését, valamint az idősek, fogyatékosak, szegények támogatását. A ’90-es évektől a hangsúly a nevelés irányába tolódott el. Az alapítvány Nagyváradon iskolát működtet, több mint 600 diákkal.

– A gyerekek az iskolában sok elméletet tanulnak a természetről, a televízióban sok műsort látnak róla, de ahhoz szeressék és tiszteljék a természetet, fontos, hogy kapcsolatba kerüljenek vele – foglalta össze legfontosabb céljukat.

Miheller Péter, az alapítvány igazgatója a határon túli fejlesztés részleteit ismertette. Mint elhangzott, Révsonkolyos térségében egy turistaparkot hoznak létre, építenek egy oktatási célokat szolgáló menedékházat, valamint kialakítanak egy tematikus útvonalat is. Csatlakozva az előtte szólóhoz hangsúlyozta, céljuk hogy a fiatalokat kivigyék a természetbe, s ezáltal a természet tiszteletére neveljék őket.

A pályázat természetvédelmi vonatkozásai közé elsősorban az ártéri élőhelyek állnak. Az 51 ezer négyzetméteren elterülő nemzeti park mintegy kétharmada ide tartozik, fenntartásához pedig legeltetésre van szükség. Az intézmény ezt szürkemarhákkal oldja meg. A cserjésedés és avarosodás megelőzése érdekében egy 167 hektáros legeltetési infrastruktúrát biztosítanak majd a nemzeti park területén, valamint 56 hektáron gyalogakácos terület mentesítését végzik el speciális gépi eszközök segítségével – tájékoztatta a sajtó képviselőit Bánfi Péter, a KMNP Természetmegőrzési és Pályázatkezelési Osztályának vezetője.

Lestyan-Goda Judit, a KMNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának vezetője utalt a 2014-es nagy fejlesztésre, amelynek keretében létrehozták a Körösvölgyi Állatparkot. A projekt lehetővé teszi a Bikazugi-kiságnál egy közösségi ház kialakítását, ill. egy sétautat is, melynek révén a park a víz felől is megközelíthetővé válik. Mindemellett nagy zöld felületeket és pihenőrészeket alakítanak ki, főként az iskolás csoportokat, túrázókat megcélozva. Terveznek továbbá egy 10 állomásból álló interaktív tanösvényt is, ami egyedi módon mutatja majd be az itt élő fajokat.

Schmuck Erzsébet és Bencsik Mihály

Nyugdíj és bérrendezést szorgalmaz az LMP

Kosár után ismét a focié lesz a főszerep holnap este