in , , ,

Gyurcsány: A nagypolitikában intézményessé vált az tisztességtelenség

Gyurcsány Ferenc és dr. Kondé Gábor
Gyurcsány Ferenc és dr. Kondé Gábor

Kissé rekedten, egy csésze kávéval a kezében beszélgetett a lakossággal Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke ezt az állapotot a finishbe forduló kampánnyal magyarázta, ami miatt naponta két-három helyen fordul meg. A március 21-én tartott rövid, szarvasi fórumon elmondta, országjárása során azt tapasztalja, hogy mindenütt ugyanazok a problémák foglalkoztatják az embereket.

– Nagyon sokan érzékelnek egyfajta urizáló, kioktató, arrogáns világot. Olyanok jönnek Békéscsabán hozzánk a nagy fórumra, akik a végén megállítanak, és azt mondják: higgye el, én még ’14-ben is ezekre szavaztam, de most már nagyon elég. Lehet, hogy maguk sem voltak tökéletesek, de az emberileg borzasztóan zavar, amit ezek csinálnak, mert nem ehhez voltunk szokva. Szóval, kell egymást becsülni és tisztelni – fogalmazott.

Elismerte, a politikusok között is – mint ahogyan minden szakmában – vannak tisztességtelenek. Úgy érzi azonban, köztük már mára intézményessé vált a tisztességtelenség, amivel nem szabad megbékélni. Felszólította őket, mondván, csak azok maradjanak a közéletben, akik ellen tudnak állni a csábításnak, aki keveselli a fizetését, keressen másik munkát.

Az egészségügy helyzetét értékelve kijelentette, sokkal kevesebb az ápolók, orvosok száma, és hosszabbak a várólisták, mint korábban. Mára odáig jutottunk, hogy a minőségi ellátás kulcsa a kapcsolati tőke és a pénz.

Az oktatásüggyel kapcsolatban úgy fogalmazott, az iskola feladata az, hogy a gyermeket sikerélményhez juttassa. Mind a pedagógusnak, mind a tanulóknak nagyobb szabadságot kell biztosítani, ill. vissza kell adni az intézményeket a településeknek, hogy helyben dönthessék el, milyen szellemiségű iskolákat szeretnének működtetni.

A nyugdíjasokat illetően úgy véli, a kormány velük egyáltalán nem foglalkozik. Ezt bizonyítja az is, hogy a Fidesz az egyetlen párt, akinek nincs programja.

– Négy éve legalább azt mondták, hogy folytatjuk. Most minimum azt kellene mondaniuk, hogy nem folytatjuk, és akkor nem kell program, azt belátom. De úgy, hogy folytatni akarják, és azt sem mondják, hogy bikkamakka, az nincsen rendben – summázta a tőle megszokott stílusban véleményét.

Kérdésre válaszolva elmondta, még nem tettek le arról, hogy bővítsék az együttműködők körét. Ebben főleg a LMP-re számítanak, ezért a választásokig mindent elkövetnek, hogy megállapodjanak. Esetleges kudarc esetén sok mandátum elveszik, valamint az LMP egyetlen egyéni választókörzetből sem kerül ki győztesen.

Búcsúzul a választópolgárok figyelmébe ajánlotta dr. Kondé Gábor országgyűlési képviselőjelöltet, és kérte őket április 8-án tegyék az x-et a neve mellé, listán pedig válasszák a Demokratikus Koalíciót. Egyúttal megköszönte a megjelenteknek, hogy még kitartanak a DK mellett, abban bízva, helyben olyan légkört teremtenek, aminek köszönhetően mások is elmennek szavazni.

Március 15-e – ismét Déván

Uniós beruházásból javul a Körös-Maros Nemzeti Park élőhelyeinek állapota