Menu
in , ,

Újrahasznosítás mesterfokon: A kupakpillangótól a palacktündérig

Konzervdobozból készült óra, parafadugókat rejtő szarvas és kupakokból összerakott pillangó – csak néhány példa abból a több száz alkotásból, amelyek mindegyike újrahasznosított anyagokból készült. Hat szarvasi intézmény és egy civil szervezet (Szarvas Város Barátainak Köre) kapcsolódott be a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott a pályázatba, amit az Aquarius67 Alapítvány koordinált. A „Tegyünk közösen Szarvas fenntartható szépségéért és tisztaságáért!” címmel elnyert projektje során a résztvevők karácsonyi díszeket, ajándéktárgyakat, bel-és kültéri bútorokat álmodtak meg, a négyhónapos projekt zárásaként pedig valamennyi munkát egy csokorba gyűjtötték.

A megjelenteket Rejtő Csaba, a Főtéri Általános Iskola igazgatója köszöntötte. Szólt arról, hogy ma hazánkban a lakosság 70-80%-nak lehetősége lenne a szelektív hulladékgyűjtésre, a valóság azonban lényegesen alulmúlja ezt az arányt. Reményét fejezte ki, hogy az alkotásokat megtekintve sokan inspirációt nyernek, és a saját kereteik között elindulnak az újrahasznosítás útján.

– A filmeket nézve én mindig megdöbbenve tapasztalom, hogy a ’90-es évek amerikai mozijaiban már téma volt a szelektív hulladékgyűjtés. Az ’96-ban készült Függetlenség napja című filmben pl. a főszereplő már külön gyűjti az alumínium dobozokat, és emiatt veszekszik a többekkel. Vagyis vannak olyan országok, amelyek több évtizedes előnnyel rendelkeznek hozzánk képest, és a hulladék közel 70%-át újrahasznosítják. Nálunk ez alig haladja meg a 30%-ot – említett köszöntőjében néhány beszédes számadatot Hodálik Pál alpolgármester.

Települési szintre lefordítva elmondta, Szarvas város önkormányzata – alkalmazkodva az új hulladékgazdálkodási rendszerhez – 2017 januárjától szerződést kötött a Darek Bázis Zrt.-vel, aminek következtében biztosított a zöld, a szelektív és a vegyes hulladék gyűjtése, ill. a lomtalanítás is. Emellett az esetlegesen felgyülemlett többletszemetet lakók elszállíthatják akár hétvégén is – a Komép Kft. telephelyére. Tény azonban, hogy a szemléletformálás időigényes, de bízik benne, hogy hosszú távon egyre többen értik meg, hogy mindez nem csak a város, hanem valamennyiünk érdeke.

Uhljár Zita, az Aquarius67 Alapítvány kuratóriumának elnöke elárulta, ő maga évek óta ökológiai gazdálkodást folytat, ezért különösen szívügyének tekinti a környezetvédelmet.

– Tegyük tisztába, hogy mi az, amire szükségünk van, és mi az, amire nincs. Gondoljunk vissza pl. a gyönyörű karácsonyi vásárra, amikor sok szép újrahasznosított tárgyat árultunk. S ott volt mellette a fehér műanyag tányér és pohár. Ezeken kell elgondolkodni – mutatott rá a háttérben megbújó kontrasztokra.

A pályázat ideje alatt – mint ahogyan a projektzáró rendezvényen is – az alapítvány figyelmet fordított rá, hogy a diákok megkóstolhassák a természetes ízeket. Magukénak vallják azt a nézetet, hogy kizárólag természetes alapanyagokból lehet olyan ételt előállítani, ami nem káros a szervezetünkre.

Zárásként emlékeztetett, Szarvas egy fejlődő turizmussal rendelkező város. Az ide érkező látogatók a kulturális és turisztikai attrakciók, a vonzó épített és természetes környezet, ill. az itt élők vendégszeretete miatt keresik fel ezt a térséget, de egészen biztos elfordulnánk, ha kosszal, gondatlansággal és szeméthegyekkel találkoznának. Ezért is fontos, hogy megőrizzük a város szépségét és tisztaságát, s ilyen formában adjuk tovább gyermekeinknek is.

A projekt záróakkordja március 21-én egy békéscsabai üzemlátogatás volt. A szervezők az érintett intézmények bevonásával a Darek Bázis Zrt. telephelyét, Európa egyik legkorszerűbb hulladékválogatóját tekintették meg, ill. konzultáltak az előttük álló feladatokról is.

Exit mobile version