in , ,

Újrahasznosítás mesterfokon: A kupakpillangótól a palacktündérig

Konzervdobozból készült óra, parafadugókat rejtő szarvas és kupakokból összerakott pillangó – csak néhány példa abból a több száz alkotásból, amelyek mindegyike újrahasznosított anyagokból készült. Hat szarvasi intézmény és egy civil szervezet (Szarvas Város Barátainak Köre) kapcsolódott be a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott a pályázatba, amit az Aquarius67 Alapítvány koordinált. A „Tegyünk közösen Szarvas fenntartható szépségéért és tisztaságáért!” címmel elnyert projektje során a résztvevők karácsonyi díszeket, ajándéktárgyakat, bel-és kültéri bútorokat álmodtak meg, a négyhónapos projekt zárásaként pedig valamennyi munkát egy csokorba gyűjtötték.

A megjelenteket Rejtő Csaba, a Főtéri Általános Iskola igazgatója köszöntötte. Szólt arról, hogy ma hazánkban a lakosság 70-80%-nak lehetősége lenne a szelektív hulladékgyűjtésre, a valóság azonban lényegesen alulmúlja ezt az arányt. Reményét fejezte ki, hogy az alkotásokat megtekintve sokan inspirációt nyernek, és a saját kereteik között elindulnak az újrahasznosítás útján.

– A filmeket nézve én mindig megdöbbenve tapasztalom, hogy a ’90-es évek amerikai mozijaiban már téma volt a szelektív hulladékgyűjtés. Az ’96-ban készült Függetlenség napja című filmben pl. a főszereplő már külön gyűjti az alumínium dobozokat, és emiatt veszekszik a többekkel. Vagyis vannak olyan országok, amelyek több évtizedes előnnyel rendelkeznek hozzánk képest, és a hulladék közel 70%-át újrahasznosítják. Nálunk ez alig haladja meg a 30%-ot – említett köszöntőjében néhány beszédes számadatot Hodálik Pál alpolgármester.

Települési szintre lefordítva elmondta, Szarvas város önkormányzata – alkalmazkodva az új hulladékgazdálkodási rendszerhez – 2017 januárjától szerződést kötött a Darek Bázis Zrt.-vel, aminek következtében biztosított a zöld, a szelektív és a vegyes hulladék gyűjtése, ill. a lomtalanítás is. Emellett az esetlegesen felgyülemlett többletszemetet lakók elszállíthatják akár hétvégén is – a Komép Kft. telephelyére. Tény azonban, hogy a szemléletformálás időigényes, de bízik benne, hogy hosszú távon egyre többen értik meg, hogy mindez nem csak a város, hanem valamennyiünk érdeke.

Uhljár Zita, az Aquarius67 Alapítvány kuratóriumának elnöke elárulta, ő maga évek óta ökológiai gazdálkodást folytat, ezért különösen szívügyének tekinti a környezetvédelmet.

– Tegyük tisztába, hogy mi az, amire szükségünk van, és mi az, amire nincs. Gondoljunk vissza pl. a gyönyörű karácsonyi vásárra, amikor sok szép újrahasznosított tárgyat árultunk. S ott volt mellette a fehér műanyag tányér és pohár. Ezeken kell elgondolkodni – mutatott rá a háttérben megbújó kontrasztokra.

A pályázat ideje alatt – mint ahogyan a projektzáró rendezvényen is – az alapítvány figyelmet fordított rá, hogy a diákok megkóstolhassák a természetes ízeket. Magukénak vallják azt a nézetet, hogy kizárólag természetes alapanyagokból lehet olyan ételt előállítani, ami nem káros a szervezetünkre.

Zárásként emlékeztetett, Szarvas egy fejlődő turizmussal rendelkező város. Az ide érkező látogatók a kulturális és turisztikai attrakciók, a vonzó épített és természetes környezet, ill. az itt élők vendégszeretete miatt keresik fel ezt a térséget, de egészen biztos elfordulnánk, ha kosszal, gondatlansággal és szeméthegyekkel találkoznának. Ezért is fontos, hogy megőrizzük a város szépségét és tisztaságát, s ilyen formában adjuk tovább gyermekeinknek is.

A projekt záróakkordja március 21-én egy békéscsabai üzemlátogatás volt. A szervezők az érintett intézmények bevonásával a Darek Bázis Zrt. telephelyét, Európa egyik legkorszerűbb hulladékválogatóját tekintették meg, ill. konzultáltak az előttük álló feladatokról is.

Újabb járdaszakasz újult meg önkormányzati forrásból

Timkó János

Ármány és szerelem Ferdinándja Timkó János