in , ,

Hóesésben tartották meg a meteorológiai világnapot az arborétumban

Pártai Lucia
Pártai Lucia

Borult ég és csendesen szállingózó hóesés fogadta a Pepi-kertbe érkezőket pénteken. A kontrasztot leginkább a dátum jelentette, hiszen mindez már a csillagászati tavasz beköszöntét követően történt, amikor sokan joggal reménykedtek az enyhébb időjárásban és a napsütésben. A vendégházban, a meteorológiai világnaphoz kapcsolódó előadáson az is kiderült, kinek van igaza: annak, aki a globális fölmelegedéssel magyarázza az extrém esetet, vagy inkább azoknak, akik az időjárás szeszélyének tulajdonítják az évszaktól szokatlan időjárási jelenséget.

Dr. Hanyecz Katalin, az arborétum igazgatónője bevezetőjében elmondta, a kert évszaktól függetlenül mindig kínál sportolási és kikapcsolódási lehetőséget a látogatóknak. Jelenleg a Szent István Egyetem EFOP-típusú pályázatának megvalósítása zajlik, amelynek keretében a hallgatókat szeretnék mozgásra ösztönözni.

– A Körös közelsége miatt nem csak szárazföldi sportokat tudunk megvalósítani. Sikerült vásárolnunk olyan kenukat, kajakokat, amelyek alkalmasak arra, hogy kisebb-nagyobb csoportoknak túravezetést tartsunk. A pályázati tervek között szerepel még egy vízi tanösvény kialakítása, állomásokkal és sok-sok izgalmas feladattal. Aki rész vesz egy ilyen tevékenységen, annak igazi aktív kikapcsolódásban lehet része a hétköznapokban, hallgatók esetében pedig vizsgaidőszakban vagy egy gyakorlati héten lehet nagyon hasznos – részletezi a fejlesztés elemeit.

Mint elhangzott, a hiányzó eszközök a napokban megérkeznek, tanösvény kialakítása azonban néhány hetet csúszik. Emellett 20-20 női és férfi kerékpárt szereztek be, valamint több gyerekülést is, ill. április végéig egy röplabdapálya is létesül.

Pártai Lucia meteorológus stílszerűen „Tél a tavaszban” címmel tartott előadást. Bevezetőként elmondta, az elmúlt tíz évben öt komoly árhullám volt a Duna felső szakaszán, és mindig magasabban tetőzött. Ebből az következik, hogy a természet folyamatosan változik, az embernek pedig alkalmazkodnia kell hozzá.

– Nem tudom, hogy mi jön majd áprilisban. Én aggodalommal nézem az Alpok hóban tárolt vízkészletének mennyiségét, mert az ilyenkor szokásos átlagos kilenc köbkilométer helyett kb. bő duplája van. A 2006-os nagy dunai árhullám is hasonlóképpen kezdődött – nyugtalankodott a közeljövő lehetséges történései miatt.

Egyúttal azt is elárulta, az évszázadok során előfordult már augusztusban hóesés, vagyis a márciusi tél jelensége sem új keletű. Az éghajlatváltozás a Föld légkörének sajátja, függetlenül az emberi tevékenységtől. A mintavételekből azt is megállították, bolygónk életének kilenctizedében olyan meleg volt a felszín, hogy egyetlen jégsapkát sem hordozott. A Föld szeret melegedni, amihez bár az emberi tevékenység is hozzájárul, de közel sem olyan mértékben, mint azt sokan gondolják. Fontos ezért, hogy a természethez alkalmazkodva éljünk, ne csináljuk nagy rombolást, de megtarthatjuk a modern ember alapvető komfortjait.

Az eseményen szó esett a kert legújabb attrakciójáról, a hamarosan nyíló Viharzónáról is. A szabadulós játék helyszíne – a korábbihoz hasonlóan – a volt Sipos-házban lesz, tematikája pedig illeszkedik az arborétum szellemiségéhez. Az új pálya lehetővé teszi, hogy nagyobb közösségek is teljesítsék a küldetést, ami a későbbiekben osztályok, nagyobb baráti társaságok számára is ideális lehet.

Végül dr. Váradi Lászlóné, a Szarvasi Város-és Környezetvédő Egyesület elnöke számolt be a szervezet jelenleg futó pályázatáról. A Zöldfülű manó természetgyára címmel futó projekt részeként többek között egy sikeres madáretető, odúkészítő versenyt bonyolítottak le, ill. sor került egy testi-lelki egészségre irányuló szakmai napra is, amelynek a jövőben folytatása várható.

Csabacsűdi trefortosok sikere a közlekedési versenyen

A benkás nyolcadikosok elhozták a kupát Mezőberényből