in ,

Nyolcvan millió forinttal járul hozzá az önkormányzat a múzeum felújításához

A legutóbbi zárt ülésen hozott döntésekkel kezdődött a dr. Melis János címzetes főjegyző és a Hodálik Pál alpolgármester által tartott rendkívüli sajtótájékoztató. Mint kiderült, a március 22-i testületi ülésén hat zárt napirendi pontról döntött a testület, túlnyomórészt ingatlanokat és fejlesztéseket érintve.

Elsőként két határozatot vont vissza a testület a Szabadság út. 30. szám alatti ingatlanra és a tanya III. külkerület 484. szám alatti ingatlanra vonatkozóan. Mindkét esetben a tulajdonosok alacsonynak ítélték meg az önkormányzat vételi ajánlatát. Ugyancsak jelezte vételi szándékát a testület Széchenyi utca 4. sz. alatt ingatlan esetében, amelyet az egészségház parkolójának telítettsége és az épülő háziorvosi rendelő miatt parkolási célra szeretnének hasznosítani. Az összeg egyelőre – üzleti megfontolásból – nem nyilvános.

Két székhely használati jogról is határoztak, amelyeket az egyéni vállalkozók önkormányzati ingatlanba szeretnének bejegyeztetni. A kérelmezők műkörömépítő és ingatlanközvetítői tevékenységet kívánnak végezni az érintett társasházakban. Ehhez mind a közösség, mind a testület hozzájárult.

Eladásra kínálták fel a Jókai utcai 80. sz. alatti ingatlant 2 millió Ft+Áfa áron. A vételi ajánlatokat 30 napon belül várják. Érintették továbbá az M44-es gyorsforgalmi útépítéshez kapcsolódó gázvezeték kiváltását. Az önkormányzatot kártalanítás illeti meg, bruttó 12466 Ft értékben. A kifizetést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. bonyolítja.

Az ötödik napirendi pontot Hodálik Pál ismertette. Az alpolgármester tájékoztatott, a Tessedik Sámuel Múzeum épületének kivitelezésére öt szarvasi, ill. Szarvas környéki cég tett ajánlatot. Mivel minden összeg magasabb volt a rendelkezésre állónál, tárgyalásokat folytattak az érintett vállalkozásokkal. A többkörös egyeztetés sem járt sikerrel, ezért az önkormányzat úgy határozott, hitelt vesz fel a fejlesztés finanszírozására.

– Erre a pályázatra több mint 472 millió Ft-ot nyertünk el. Ennek csak egy része fordítható a konkrét építési munkákra, mivel a projekt eszközbeszerzést, informatikai eszközfejlesztést és több soft elemet is tartalmaz. A nyertes ajánlattevő az Integrál Építő Zrt. volt 260 millió 485 ezer Ft+Áfa, vagyis bruttó 330 millió 816 ezer Ft-os összeggel. A képviselő-testület ezért azt a döntést hozta, hogy bruttó 80 millió 217 ezer Ft önerővel segíti a beruházás megvalósítását. Ennek a forrása kormányzati engedélyhez kötött hitel, amire az elmúlt év végén megkaptuk az engedélyt – számolt be a közelmúlt történéseiről a település alpolgármestere.

A szerződés megkötésére április 5-én, 9 órakor kerül sor a múzeum épületében, a munkaterületet pedig egy nappal később adják át a kivitelező számára.

Emellett határoztak a marketingtevékenységről is. Ehhez kapcsolódóan bruttó 13,8 millió Ft értékben kötöttek szerződést, így a feltüntetett összeghez képest 10 millió Ft-ot spóroltak. A megtakarítást az építéshez szükséges önerőhöz vagy az eszközbeszerzéshez csoportosítják át. Ez utóbbi egy nyílt EU-s eljárás keretében belül zajlik. Az erre vonatkozó közbeszerzési felhívást hamarosan közzéteszik.

Egy gólos vereség a listavezető ellen

Fókuszban a civilek és a sportegyesületek