in , ,

Eltűntek az állatparki madarak tojásai húsvétkor

Az állatparki lakók egyike úgy gondolta, húsvétkor ő is locsolkodásra adja a fejét, és cserébe – kissé túlbuzgón – tojással jutalmazza meg magát. A tolvaj személyét a látogatóknak kellett felderíteniük, a szemfüles nyomozók munkáját pedig kisebb ajándékokkal hálálták meg a Körösvölgyi Állatpark munkatársai. Az intézmény április 1-2-án „Báránymelengető húsvétra” invitálta a kikapcsolódni vágyókat. S bár vasárnap a zord időjárás még sokakat visszariasztott, hétfőre szerencsére megkegyelmezett, ami a vendéglétszám alakulásában is jól tükröződött.

Körömi Krisztina, az állatpark vezetője elmondta, a játékos feladvány mellett a túrázók látványetetéssel, állatismertetővel és tojáskereséssel hangolódhatnak az ünnepre. Az európai bölénnyel, a jávorszarvassal, a gímszarvassal és nádi farkassal közelebbről is megismerhetnek, olyannyira, hogy a vállalkozó szelleműek saját kezűleg etethetik meg őket. Mindemellett ideiglenesen az ünnephez kapcsolódó szimbolikus állatokat is örökbe fogadták, vagyis nyuszi és báránysimogatóval várták a családokat.

– Lovakkal, szürkemarhákkal, magyarfajta juhval foglalkozunk, s mellesleg népi játszóházakat és kisállat simogatót szoktunk tartani. Szeretnénk, hogy azoknak a gyerekeknek, akik már nem nagyon találkoznak állatokkal, legyen egy pici személyes kontaktusuk. Sajnos egyébként a természettől való eltávolodás már nem csak a fővárosi, hanem a vidéki gyerekekre is jellemező. Gyakran azzal szembesülünk, hogy a fiatalok ilyen alkalmakkor találkoznak életükben először élő állattal, ami azért elgondolkodtató – árulja el László Krisztina, aki a Duna-kanyarban üzemeltet családi gazdaságot.

Hozzátette, azt látja, hogy az emberek többsége városi életet él falusi körülmények között, az állatokkal való ismerkedés pedig leggyakrabban a nagyszülőknek köszönhető. Noha azzal ő is egyetért, hogy a félkész vagy készterméket kényelmesebb megvenni a boltban, mint otthon előállítani, de a vásárlás nem pótolja a háztáji adta előnyöket. Ezek közé tartozik pl. a garantáltan természetes és adalékmentes összetevő, ill. az a hosszú távú befektetés, hogy a fiatalok a virtuális helyett a valódi életben nőnek fel.

Ugyan a vasárnapi szeles időben a reméltnél kevesebben sétáltak a természetben, de azért szinte minden állatketrecnél akadtak nézelődők. A többség a gyerekek csábításának engedett.

– Már jártunk itt korábban, de azért tértünk vissza, mert nagyon sok gyerekprogramot láttunk a kínálatban. Tojást kerestünk, megoldottuk a fejtörőt, most pedig megyünk kézműveskedni – árulja el egy kétgyermekes családanya, aki Békéscsabáról kereste fel az állatparkot. – Mivel az elmúlt 13 évben Angliában laktunk, sok minden kimaradt a húsvéti hagyományokból. S bár sonkát, tojást kinn is készítettem, a kisfiam, Zsombi idén először megy locsolkodni.

A látogatóközpontban a délutáni órákban népi iparművész vezetésével lehetett elsajátítani az írókázást, ill. védjeggyel ellátott Nemzeti Parki Termékeket vásárolhattak a betérők. A két nap alatt a parkban összesen ezerötszázan fordultak meg, ennek 80%-át a hétfői napsütéses nap forgalma adta.

Bemutatkozott Békés megye

Parókus lelkésszé avatták Horváth Z. Olivért