in , ,

A rendezvény meg lesz tartva! Mi nem vagyunk cukorból. Ugye ti sem?

2018. április 7-én a legismertebb közösségi oldalon ez volt olvasható: ” A rendezvény meg lesz tartva! Mi nem vagyunk cukorból. Ugye ti sem?„

Azok a gyermekek valamint felnőttek, akik az esős, borult szombat reggeli időben futócipőt húztak és elindultak a Csabacsűdi sportpálya felé, biztosan nem voltak cukorból.

A IV. Becsület Félmaraton és XXVII. Futógála résztvevőit kedvelhették az égiek, hiszen, mire a rajthoz kellett állni, az idő is a derűsebb arcát mutatta és kellemes időben indult el a rajt.

A településen csak Futógálaként emlegetett rendezvény fő szereplői a félmaratont futók mellett természetesen a gyerekek voltak. Nagy lendülettel kezdték el a bemelegítést, majd indultak a hagyományos kis- és nagykörön. Lelkesen buzdították társaikat és még lelkesebben a felnőtt futókat, akik egy-egy kisgyermekkel futás közben le is pacsiztak, mosolyt csalva ezzel a gyermekek arcára. A lurkók lelkesen ecsetelték, hogy bár a mai napon lehetnének otthon is, de még is csak jobb itt kint lenni játszani és versenyezni. Arról is beszámoltak, hogy tudják ki is Beck Mónika, és mit is jelent a szív a rajtszámuk felett. Izgatottan várták az eredményhirdetést is, hiszen a versenyszellem és a győzni akarás jelen van a mindennapokban, az ő életükben is. Társaikat lelkesen ünnepelték, az elhangozott nevek után és büszkén tekintettek egymásra, amikor saját osztálytársaikkal álltak egy dobogón.

Az idei évben is a Trefort Ágoston Általános Iskola és Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának szervezésében valósult meg a rendezvény. Molnár József polgármester köszöntőjében elmondta, hogy az idei gálát Sindely Pál emlékének ajánlják, aki maga is aktív sportolóként rendszeres vendége volt a csabacsűdi futógálának. Tájékozódási futóként több ezer versenyen indult, 500 dobogós helyezést ért el és tízszeres Magyar Bajnokként is ünnepelhette a sportot szerető közönség.

Az iskola intézményvezetője Sutyinszki Zoltán megható beszédében Hajdú Mihályné Erzsike néninek megköszönte több évtizedes szervező munkáját, és megemlítette, hogy Erzsike néninek aktív pedagógusként ez az utolsó futógálája, ugyanis hosszú tanítással töltött éveit a nyugodt, nyugdíjas évek váltják fel, de természetesen számítanak a segítségére a továbbiakban is. Ugyanígy Pljesovszki Mihály igazgató helyettes úrnak is meg köszönte azt az áldozatos munkát, amit ő ugyan a háttérben végez, de fontos és nélkülözhetetlen abban a fogaskerékben, amely a rendezvény szervezését mozgatja.

Több kiemelkedő sportolót is köszönhettek a résztvevők ezen a napon, de talán a gyermekek Beck Mónikát köszöntötték az idén a legnagyobb szeretettel, aki Szív Futónagykövetként vett részt a Becsület Félmaratonon. Nagy szeretettel jött Csabacsűdre, és egy kiadós kirándulással ismerkedett meg előző nap Szarvassal Antal Béla BSI futónagykövet kíséretében. Futótársa igazi élő tárlatvezetést tartott a városról ma pedig Csabacsűddel ismerkedett meg. Elmondta, hogy szeret a gyerekekkel futni, hiszen a gyermekek nagyon őszinték és nem tekintenek rá csodabogárként, hanem érzik azt, hogy mint sportoló együtt egy szívvel szeretetben futják le a távokat, vagy több esetben, mint ahogy ez itt Csabacsűdön is történt, sétával, kézen fogva tesznek meg egy kisebb távot a szívbeteg gyermekekért, ezzel is rávilágítva arra a tényre, hogy a gyerekek fogadják el társaikat bármilyen mássággal is élnek azok. BSI nagykövetünk Antal Béla arra adott választ, hogy a futótársai milyen visszajelzéseket adnak egy-egy rendezvény előtt és után. Elmondása szerint, a futótárs, ha igazán futótárs megbirkózik a negatív körülményekkel is, de a legtöbb esetben inkább pozitív visszajelzések érkeznek. Csabacsűdön inkább az szokott nehézséget okozni, hogy többet kell körözni, de ez egy elhanyagolható probléma. Akik neveznek erre a félmaratonra, a futás szeretetéért, az egészségért futnak, és nem a negatív kritikákat helyezik előtérbe. A rendezvény főtámogatójaként Dankó Béla országgyűlési képviselőt köszönthették a sportolók. Kérdésemre, hogy politikusként mennyire tud időt szakítani a sportra, elmondta, hogy sajnos a kampány időszakban nem sok idő van a sportra, viszont a parlamenti időszakban, ha ideje engedi, szívesen jár el teniszezni, vagy az Elektromos csarnokban a Parlamenti Sportegyesület tagjaival szokott összejönni a sportnak hódolni. Rossz időben csarnokban, jó idő esetén a sportpályán tudja megmozgatni izmait, de a legjobb kikapcsolódást és sportolási lehetőséget családjával tett közös kirándulások és túrázások adják.

Eredmények:

Kiskör, alsós lányok: 1. Gazsó Laura 2. osztály, 2. Csillik Mónika 2. osztály, 3. Bugyi Dorina 4. osztály
Kiskör, alsós fiúk: 1. Mizik Benjamin 2. osztály, 2. Rácz Patrik 4. osztály, 3. Csapó Szilárd 1. osztály

Nagykör alsós lányok: 1. Gulyás Dominika 3. osztály, 2. Benyó Viktória 2. osztály, 3. Mizik Tamara 3. osztály
Nagykör alsós fiúk: 1. Rácz Patrik 4. osztály, 2. Gyulai Róbert 4. osztály, 3. Kolozsi Krisztián 4. osztály

Nagykör felsős lányok: 1. Sovány Dorina 5. osztály, 2. Szabó Alexa 5. osztály, 3. Balogh Alexandra 5. osztály

Nagykör felsős fiúk: 1. Simkovicz Viktor 8. osztály, 2. Beregszászi Ticián 6. osztály, 3. Molnár Tamás 6. osztály

Óvodások lányok: 1. Szél Viktória, 2. Urbán Lili, 3. Mizik Cintia
Óvodások fiú: Tímár Nándor

A Félmaraton eredményei:

Férfiak: 1. Juhász Krisztián, 2. Szilágyi István, 3. Kiss Zoltán
Nők: 1. Beinschroth Bernadett, 2. Gulyásné Dékán Klára, 3. Bodonyi Gabriella

Liszkai Ágnes

Fölényes győzelmet aratott a 2. sz. választókerületben Dankó Béla

MSZP – Köszönet a választóknak!