in , ,

Ifjú Tehetségek a Cervinus Teátrum színpadán

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban ebben az évben is megrendezésre került a Vajda gála 2018. április 12-én. A Cervinus Teátrumban tartott rendezvényen a karzat is megtelt az érdeklődőkkel.

A hagyomány szerint minden év áprilisában a gála jó alkalom a gimnázium tanulói számára, hogy megmutassák azt, amiben tehetségesek. Különösen időszerű volt ez a 2017/2018-as tanévben, ugyanis a gimnázium elnyerte az „ Akkreditált Kiváló Tehetségpont” címet.

A gála közönségének soraiban üdvözölhettük Vajda Péter szülőfalujából, Vanyoláról érkezett vendégeinket is, közülük néhányan szerepeltek is a műsorban.

Kitajkáné Szántai Mária igazgatónő nyitotta meg a rendezvényt, majd Lázár Zsolt esperes és Babák Mihály polgármester köszöntötte a nézőközönséget.

Az igen változatos műsorszámok sorát a gimnázium énekkara nyitotta meg, vezényelt Dr. Lengyel Albertné, majd a Vanyolai Asszonykórus többek között Bartók Béla és Haydn műveket énekelt.

A Chován Kálmán Művészeti alapiskolában tanuló diákjaink közül a néptánc tanszakosok párjaikkal szilágysági táncot adtak elő.

Kiemelkedő sportolóink közül szerepeltek a Blue Gym egyesület tagjai, illetve a Babilon TSE lelkes hip-hop táncosai egyéni, saját koreográfiájukat mutatták be. Bemutatkozott a nagyszénási aerobik csoport is, Bella Krisztina (9. A) osztályos tanuló egyéni fellépésében gyönyörködhettünk.

Több területi és országos versenyen dobogós helyezést elért versmondóink is szerepeltek a műsorban. Kiss Ágnes (9. A) kedvenc versét szavalta, Bondor Boglárka (11. C) pedig saját szerzeményét adta elő.

A hangszeres zene évek óta nagyon népszerű a gimnázium tanulói körében, sokan tanulnak játszani valamilyen hangszeren a Chován Kálmán Művészeti Alapiskolában. Seregélyes Viktória a 10. C osztályból tanára zongorakíséretével csellózott. Sebők László (11.A) és Lázár Dániel (9.A) zongorán négykezest adtak elő, Balde Ákos (10.A) énekelt.

Újra színpadra lépett a Vajda Band, a gimnázium zenekara. Zima János (11.B) vezetésével egy könnyűzenei és egy filmzenei egyveleget adtak elő. Szeretettel köszöntöttük a zenekar tagjai közt vajdás öregdiákokat és egyben szülőket, Himerné Duló Erikát és Dr. Zima Jánost, akik basszusgitáron illetve szaxofonon játszottak.

Citeraegyüttesünk is fellépett, szarvasi népdalcsokrot adtak elő.

A Szederinda együttes tagjai, Gombkötő Gréta (10.A), Tusjak Tamara és Veszter Viktória (9.B), már általános iskolás koruk óta szívesen énekelnek népdalokat, és rendszeresen szerepelnek népdaléneklési versenyeken. A múlt hónapban egy országos megmérettetésen vettek részt Budapesten, ahol bodrogközi népdalcsokrot adtak elő, előadásukat kiemelt arany fokozattal minősítették. Ezt a népdalcsokrot hallhattuk a gálán is.

Iskolánk színjátszó csoportja az idei Ádámok és Évák Ünnepére a világ meséiből merítettek. Választásuk a Hattyúk tava című orosz népmesére esett. Bár a Jókai Színházban majd csak április 23-án lépnek fel, de úgy gondolták, hogy felvállalható szinten állnak a próbákkal, így előbemutatót tartottak a Vajda gálán. Felkészítőik: Salka Zsuzsanna tanárnő és Liszi Melinda színművésznő.

A német nyelvet tanuló diákok egy lelkes csapata vidám német tánccal lepte meg a közönséget. Műsoruk a bajor, sváb táncok jellegzetes lépéseiből állt, valamint megjelentek a polka elemei is.

A koreográfiát megálmodta és a táncot betanította Pécsváradiné Tóth Anikó.

A gimnázium könnyűzenei együtteseként indult két évvel ezelőtt a Flyers zenekar. Fényes karriert futottak be, iskolai, városi, sőt megyei rendezvényeken is szerepeltek. Tagjai Mulholland Sadie 12. B, Iványi Máté 11. A, Gruner Benedek és Dombi Bettina 11. B osztályos tanulók, valamint Valach Vendel volt vajdás diák. Ezúttal saját szerzeményeikből adtak elő két dalt.

Az utóbbi években az énekkar produkciói a Vajda gálán Mulholland Sadie ötletei alapján születtek meg. A gálán a Margaret Island: Engedd, hogy szabad legyek című dalát énekelték. A kórust zenei alap helyett a Flyers zenekar kísérte.

Gyorsan elrepült a több mint két óra, az előadásokat gyakran szűnni nem akaró tapsvihar követte. Elmondhatjuk, hogy a gála elérte célját, az előadóművészeteket kedvelő tanulóink bemutatkozhattak a színpadon, a közönség pedig egy kellemes délutánt tölthetett el a Cervinus Teátrumban.

Dr. Laukóné Adamik Edit

Isten éltessen, 688 éves Békésszentandrás!

Farmerben báloztak Csabacsűdön