in ,

Kivágják a veszély lehetőségét rejtő fákat a piactéren

A január 25-i képviselő-testületi ülésen döntés született arról, hogy az Október 23. téren és az Iskola utcában levő japánakácok egyensúlyi gallyazását, illetve a száraz ágak eltávolítását elvégeztetik. A munkák a héten elkezdődtek.

– Szeretnénk elkerülni, hogy egy viharos időben ágak törjenek le balesetet okozva, illetve kárt okozva ezzel épületekben, járművekben. Megelőző céllal végezzük el ezeket a munkákat. Vannak olyan fák is – jellemzően a piactéren – amelyek kiszedésre kerülnek. Sajnos ezek elöregedtek, elkorhadtak. Így mintegy 10-12 fa kerül kiszedésre, és természetesen pótlásra – foglalta össze a munkákat Molnár József polgármester.

Sokaknak furcsa lesz, hogy egy kicsit szellőssé válik ez a fákkal szépen benőtt terület, de sajnos több fa nem menthető. Tudni kell, hogy ezek a japánakácok a kilencvenedik életévük körül vannak. Valamilyen szinten természetesnek is mondható az elöregedés és korhadás, ami jellemzi ezeket a fákat, fogalmazott a település első embere.

A mostanában tapasztalható változó és szélsőséges időjárási viszonyok között nem szeretnének semmilyen olyan kockázatot vállani, ami kárt okozhat ingatlanokban, járművekben, vagy akár emberben, a korhadások pedig egyre jobban arra haladnak, hogy ennek egyre nagyobb esélye lesz.

– Az épnek tűnő fákat még véletlenül sem akarjuk kiszedni, de lesz olyan is, hogy egymás mellett négy fa is kivágásra kerül. Természetesen a helyükre négy facsemete kerül betelepítésre. Ha évek múltán ki kell szedni a mellettük levőket, akkor azok is pótlásra kerülnek majd – ígérte Csabacsűd polgármestere.

Arra a kérdésre, hogy megfontolták-e, nem lenne-e most időszerű a téren egy teljes facserét végezni, Molnár József úgy nyilatkozott, hogy bár az ott található fák már így is többgenerációsak, a 90 évesek mellett vannak 10-15 évesek is, azt csak tarvágással lehetne megoldani, de arról szó sem lehet.

Fergeteges izgő-mozgó GFF Alma koncert Szarvason

Tessedik-tanya

A Tessedik-tanya megmentéséért küzd az önkormányzat