in , ,

Dobogós helyezések az országos Jedlik fizikaversenyen

Tanárként gyakran érzem, milyen fontosak azok a diákok, akik naiv, veleszületett érdeklődéssel fordulnak a fizika felé. Akik még kérdeznek és választ is várnak kérdéseikre, akik lelkesek és tudnak felhőtlenül örülni sikereiknek. Nem szabad elfelejtkeznünk e kíváncsiság „hordozóiról”, a felfedezett és gondozandó tehetségekről. Ők azok, akik tudnak kérdezni a természettől, értik válaszait, jártasak lesznek a problémamegoldásban.

Nyíregyházán született a gondolat, amit tett követett, s útjára indult egy verseny, a Jedlik Ányos fizikaverseny. Közel két évtized alatt országos megmérettetéssé nőtte ki magát a kezdeményezés, melynek segítségével 2006 óta járunk mi, benkások Jedlik nyomdokain.

Ebben az évben is szép számmal jutottak be iskolánk tanulói a fizikaverseny nyíregyházi döntőjébe. A verseny jelentősége, hogy már 3. osztályos kortól lehetőséget biztosít a tanulóknak arra, hogy a „Fizikaiskola” feladatgyűjtemény megoldásával mélyebb tudásra tegyenek szert, s felkészüljenek a regionális fordulóra. Az év során végzett kitartó, szorgalmas munka gyümölcseként, iskolánk három tanulója jutott be az áprilisi döntőbe. Rutinnal versenyeztek, hiszen mindannyian negyedik osztályos koruk óta szerepelnek ezen a megmérettetésen.

Az eredményhirdetésen szép sikereknek örülhettünk, az 5. osztályos Müller Péter és a 6. osztályos Szpisják Zsófia 3., a 7. osztályos Szpisják Bence 2. helyen végzett. Felkészülésüket tanáraik, Juhászné Kurucz Edit, Révész Éva és Szabó Józsefné segítette.

A Nyíregyházán eltöltött három nap alatt a háromfordulós verseny után a diákok kísérőikkel a Vadasparkban kapcsolódhattak ki, este pedig érdekes kísérleteket nézhettek meg egy fizikus tanárjelölt közreműködésével.

Remélem, a következő tanév hasonló sikereket tartogat számunkra!

Juhászné Kurucz Edit – Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda

Fakupa: A Libalapos nyerte az utolsó fordulót, a Szarvasvadász az összesítettet

Mester Zsófia

Papírformának megfelelő könnyed győzelem