in ,

Többszörösére duzzadt Csabacsűd gyereklétszáma a hétvégén

A csabacsűdi gyereknap a kezdetek óta szinte már egy generációt nevelt ki, s valószínűleg sokan ma már szülőként térnek vissza a rendezvényre. A május utolsó előtti hétvégéjén esedékes program 26 éve indult útjára a nagyközségben, 2011 óta a Szülők a Csabacsűdi Gyermekekért Egyesület koordinálásában. Ilyenkor a nagyközség gyereklétszáma a többszörösére duzzad, köszönhetően annak, hogy az önfeledt szórakozás híre időközben eljutott a térség többi településére is. Május 19-én a szervezők ismét kitettek magukért: az egész napos színpadi programok, szellemi és ügyességi vetélkedők, kézműveskedés, motoros bemutató, állatsimogató mellett egy álom vidámparkkal csalogatták a vendégeket.

– Egyre több a telefonos érdeklődés. Nagyon sokan érkeznek vidékről, Hódmezővásárhelyről, Orosházáról, Kardosról és Szarvasról. Ilyenkor túlnyomórészt rászánják az egész napot, mivel minden adott. A folyamatos programok mellett ebéddel és vacsorával várjuk a látogatókat, az eseményt pedig sztárfellépő és tűzijáték zárja – számol be az eddig tapasztalatokról Pusztainé Tusjak Tünde, aki 2004-ben kapcsolódott be a rendezvény lebonyolításába.

Időközben az ő gyermekei is felnőttek, s ma már társadalmi munkával fejezik ki köszönetüket az önfeledt gyereknapokért. Tünde azonban nem hagyta cserben a rendezvényt. Ma már valamennyi csabacsűdi fiatalért dolgozik, a hála pedig több száz gyermekmosoly formájában érkezik.

A rendezvény fedezetét a vállalkozók és önkormányzat támogatása mellett idén egy EFOP típusú pályázat adta. A „társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével” című projektnek köszönhetően vacsorával és meghívott előadóval bővült a kínálat, az iskola udvarára új padok kerültek, valamint egy kültéri kiülős résszel bővült. A hároméves program keretében emellett számos kiránduláson is részt vehetnek majd a diákok.

A nap hagyományosan faültetéssel és a település kulcsának jelképes átadásával kezdődött. Ezúttal a tiszavirág életű diákpolgármester szerepét Rácz Tímea nyolcadik osztályos tanuló érdemelte ki, akit három jelölt közül választottak meg diáktársai.

– Nagyon örülök neki, hogy én kaptam meg ezt az egy napra szóló tisztséget. Már át is adtunk polgármester úrnak egy petíciót, amelyben több kérést fogalmaztunk meg. A köszönet szavai mellett beleírtuk pl., hogy fontosnak tartjuk a Szabadság utca és a játszótér felújítását, ill. szeretnék a kisiskola falára egy hálót szereltetni, hogy a labda ne menjen át mindig a szomszédba – emel ki néhány javaslatot az jövő generációjának elképzeléseiből.

Molnár József polgármester szinte azonnal reagált a felvetésekre. Elmondta, kétévi küzdelem után jelenleg ott tartanak, hogy a Magyar Közút Zrt. ígéretet tett a főutca egy részének (1500 m) a felújítására. Továbbá két, felnőttek számára kialakított edzőparkot is létrehoznak. Az egyiket az óvoda melletti területre, a másikat pedig a sportpálya területére tervezik. A tanulók elképzeléseivel összhangban gyümölcsfák ültetése is folyik, mégpedig a korábbi gyakorlókert területén. Megerősítette, az ötleteket továbbítja a képviselő-testület felé, és anyagi lehetőségeikhez mérten megfontolják azokat.

A nap során a szervezők számításai szerint több mint négyszázan váltottak jegyet, akiket délután egy hatalmas tortával is megkínáltak. A legkitartóbbak az esti órákban a Kozmixot köszönthették a színpadon, akik megalapozták a hangulatot a tűzijátékhoz és az azt követő nosztalgia diszkóhoz.

Három gólon múlt az arany

Gruner Benedek

Az élre állt az OB III-as teniszcsapat