in ,

Anyagilag is támogatja a honvédség az önkéntes katonákat

A Magyar Honvédség a tavalyi évben átalakította és megújította önkéntes tartalékos rendszerét, melynek új elemeként hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát. Az ország valamennyi járásában létrejött tartalékos századok célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy felkészített, alkalmazható erő.

A területvédelmi tartalékosok fő feladatai lehetnek különböző protokolláris feladatok, rendezvénybiztosítási feladatok, illetve veszély- vagy katasztrófahelyzetben történő igénybevétel. A kiképzések során a jelentkezők a katonai jellegű ismeretek mellett számos olyan készséget sajátíthatnak el, amelyet a mindennapokban is kamatoztathatnak.

Területvédelmi tartalékos minden 18. életévet betöltött, cselekvőképes, büntetlen előéletű, belföldi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár lehet. A rendszerbe belépés előtt a jelentkezőknek orvosi vizsgálaton kell megjelenni, melyet a jelentkező háziorvosa is elvégezhet. Az egészségügyi vizsgálatok költségét a Magyar Honvédség fizeti.

A rendszer előnyei közé tartozik, hogy a jelentkezők addig vállalják a szolgálatot, amíg azt az élethelyzetük lehetővé teszi. Az önkéntes területvédelmi tartalékosok felkészítése a kidolgozott modulrendszerben évente mindössze 20 napot vesz igénybe, így munka, illetve tanulmányok folytatása mellett is vállalható. A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával a civil életben is hasznos elméleti és gyakorlati tudást kapnak. A rendszer alapszabálya, hogy az igénybevétel a lakóhely szerinti járásban történik.

A Magyar Honvédség cserébe tényleges katonai szolgálat esetén biztosítja a rendfokozatnak megfelelő illetményt, valamint térítésmentes ruházati ellátást, étkeztetést és útiköltség térítést. A jelentkezők továbbá egyszeri szerződéskötési díjban is részesülnek, melynek összege bruttó 32.330 Ft. A felkészítés céljából kb. 30 ezer Ft illetményt folyósítanak számukra, az éves rendelkezésre állási díj összege pedig bruttó 138 ezer Ft. Így aki 2 évig a rendszerben marad, közel 300 ezer Ft-os kiegészítő jövedelemhez juthat.

Emellett a rendszerben ösztöndíj elnyerésére is lehetőség nyílik. A hallgató a félév vagy szemeszter kezdő napjától számított minden 6. hónapban utólag ösztöndíjra jogosult, melynek mértéke kb. 35 ezer Ft. További előnyként jelenik meg, hogy ténylegesen teljesített önkéntes tartalékos katonai szolgálat ideje kétszeres mértékben beszámít a hallgatói szerződésben rögzített, a magyar állami finanszírozású felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók számára előírt hazai munkaviszony időtartamába.

Bővebb információ olvasható a www.iranyasereg.hu vagy a www.hadkiegeszites.hu oldalon, kérhető személyesen Békéscsabán, MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájában, az Andrássy út 67-69. szám alatt, ill. a (66) 447-566-os telefonszámon keresztül.

Hit, életosztás, kultúra, közösség – teljes élet napja Szarvason

Bárányfelhőkön is átsüt a Nap délután