in , ,

Bárányfelhőkön is átsüt a Nap délután

2018. május 18. délutánján a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóiskolájának tanulói megcsillogtathatták tehetségüket több művészeti ágban is. Már kora délután nagy izgalommal érkeztek a gyerekek a Cervinus Teátrumba, ahol szüleik, nagyszüleik és ismerőseik csodálhatták meg a nem mindennapi produkcióikat. Az épület előtérében tehetséges óvodások alkotásai fogadták a műsorra látogató közönséget, melyet egész délután megtekinthettek. A színházterem zsúfolásig megtelt a kíváncsi közönséggel.

Majd felcsendült a tavasztündért hívogató zene, és intézményünk nagycsoportosai gondos virágkertészként valamint csodálatos virágokként könnyed táncot jártak pompás jelmezeikben.

Iskolánkban kiemelt fontosságú feladat a hagyományok, népszokások őrzésére való nevelés. Éppen Pünkösd havát írjuk, ehhez az ünnephez kapcsolódott a harmadik osztályosok pünkösdi népszokásokat felelevenítő lélekemelő műsorszáma.

Hodálik Pál Szarvas Város alpolgármestere és Bíró Gyula intézményvezető köszöntötte az est vendégeit. Hodálik Pál alpolgármester elismerően szólt az intézményben folyó munkáról, a tehetségek gondozásáról. Bíró Gyula igazgató köszönetet mondott a szülőknek, hogy ilyen csodálatos gyermekeket bíztak a Gyakorlóra és megköszönte a tehetségeket gondozó nevelők munkáját, a fenntartó Főiskola mindenkori támogatását, az egyházmegye nevelés és értékteremtés, értékőrzés iránti elkötelezettségét.

Több osztály is jelmezt öltve adott elő csodálatos produkciót. Az első osztályosok kíváncsiságukat élték ki a naprendszerben való utazás közben. Zöld űrlényekként száguldozták keresztül-kasul a színpadot. Az ötödik osztályosok egy közkedvelt film szereplőit jelenítették meg színpadi táncukban. Majd a hatodikosok elvezettek bennünket a fáraók birodalmába, az ókori Egyiptomba. A pompás díszletek, jelmezek, fények, a színpadkép elvarázsolták a közönséget.

Iskolánk másodikosai egy különleges előadással mutatták meg, mennyire összetartó kis csapat az övék. Az egymásra figyelés, egymás segítése számukra lételem. Ritmus műsorszámukat énekléssel segítette egy másik kis összetartó közösség, a negyedikesek, valamint a tanító nénik csapata.

Ebben a tanévben egy nyertes pályázatnak köszönhetően megalakult a „Szív hangjai” Gyermekkórus. Előadásukban hallhattuk azokat a dalokat, melyekkel az Éneklő Ifjúság versenysorozatban sikeresen vettek részt.

Az osztályok szereplése mellett egyéni fellépőket is vastapssal jutalmazott a csodálatos közönség. Tanítványaink közül többen területi, egyházmegyei, városi versmondó versenyeken mérettették meg magukat és díjazottként léptek a színpadra. Előadásukban hallhattuk a versenyeken is elhangzott költeményeket.

Több gyermek tagja a Chován Kálmán Művészeti Alapiskolának, ahol hangszeres zenét tanulnak. Ezt a zongora- fuvola-, és csellótudásukat csodálhattuk meg felkészítőik kíséretében.

Iskolánk tanulói tantárgyi keretben társastáncot is tanulnak. A különleges tehetségű versenytáncosok előadását láthattuk a színpadon. A formációs lánycsapat első helyezést ért el a területi bajnokságon. A párok csillogó ruháikban cha-cha-chát, szambát adtak elő, melyet a közönség tapsa kísért. A tanulóink közül egy, Hipp-hopp, és egy aerobik versenyző is bemutatta lendületes versenyszámát.

A nyolcadikosok most léptek fel utoljára iskolánk tanulóiként, az előadott Bécsi keringővel köszöntek el iskolatársaiktól, nevelőiktől.

A program ezzel a műsorszámmal még nem ért véget. Gyönyörű festményeket készítettek képzőművészetben tehetséges tanulóink, melyeket a szünetben kisorsoltak a nézők között. Nagy örömmel vették át a nyertesek ezeket az alkotásokat készítőiktől.

A hagyományokhoz híven fokozódott a hangulat, hiszen korábban egy filmet forgattak a negyedikesek, melynek bemutatójára most készültek. Az iskola apraja-nagyja begyűlt a színházterembe, hogy láthassa az alkotást. Érdemes volt kivárni a vetítést, hiszen a filmet élőben szinkronizálták a szereplők. A közönség vastapssal jutalmazta őket. https://www.youtube.com/watch?v=JliLvfeDzAE

A délután fénypontja következet, amikor a Gyakorlóiskola valamennyi tanulója, nevelője a színpadon állva meghatottan köszönt el a nyugdíjba vonuló igazgatóhelyettesétől, tanárától Huszár Istvánné Ilikétől, neki ajánlva énekelték az Összetartozás dalát. Ezen a délutánon is látszott ez az összefogás, összetartozás, mely jellemzi a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóiskoláját, hiszen ilyen színvonalas műsorhoz a tanulók és szüleik, valamint a nevelők együttmunkálkodására van szükség. Így a felhők is bárányfelhőkké szelídülnek és a nap át tud sütni rajtuk! Ránk!

Köszönet Mindenkinek!

Grunerné Harmati Mária

Anyagilag is támogatja a honvédség az önkéntes katonákat

Tízévnyi várakozás után megújul a Szlovák Tájház