in ,

Tízévnyi várakozás után megújul a Szlovák Tájház

A türelem keserű növény, de édes a gyümölcse – tartja egy német közmondás, amely talán a Szlovák Tájház esetében közelebb áll a valósághoz, mint a jól ismert magyar. Az elmúlt tíz év ugyanis ennek jegyében telt. A leltár szerint ebből közel nyolc év az ingatlan megvásárlása körüli huzavonával telt, az elmúlt kettő pedig a felújítás engedélyeztetésével. Jelenleg úgy tűnik, végre kezd beérni a Szarvasi Szlovák Önkormányzat munkájának a gyümölcse, vagyis heteken belül új homlokzat és tető fogadja a látogatókat.

– Egy műemléki védelem alatt álló épületről van szó, ezért az Örökségvédelmi Hivatal engedélye kellett a munkálatok megkezdéséhez. Építési engedélyre ugyan nem volt szükség, de a hivatal számos dokumentáció előkészítését írta elő. Fa és falrestaurátor végzett például roncsolásos kutatást az épület állagáról, s meg kellett azt is vizsgálni, hogy salétromos-e a fal. A folyamat egy teljes évet vett igénybe, és 2,7 millió Ft-ba került, amit önerőből fedeztünk. Kicsit fáj a szívünk, mert ezt az összeget a felújításra is fordíthattuk volna, de azt is látjuk, hogy e nélkül ma nem tartanánk itt – tájékoztatott Frankó Anna, a Szarvasi Szlovák Önkormányzat elnöke.

A felújítási költségek 7 millió 847 ezer Ft-ot tettek ki. Ennek egy részét az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Nemzetiségi Főosztálya fedezte, ahonnan 7 millió Ft támogatáshoz jutott az önkormányzat. Néhány hónappal később pedig további 3 millió Ft-ot utaltak át az önkormányzat számára. Emellett a Határon Túli Szlovákok Hivatalától 5000 eurót nyertek, amelyet ugyancsak erre a célra fordítanak.

Az örökségvédelmi engedélyt szeptemberben kapták kézhez, ezt követően kezdődhetett a közbeszerzés. A három cég közül a legkedvezőbb ajánlatot Integrál Építő Zrt. tette.

– Április elején kezdtük a kültéri munkákat. Ezt megelőzte a tetőszerkezet faanyag védelme, ill. a szerkezet megerősítése. Nagyon sok faanyagot építettünk be, hogy biztosítsuk a jelenlegi állapotot. Tavasszal a sérült tapasztások eltávolítása, új tapasztás felvitele történt, és mintegy 40 m hosszan aláfalaztuk az épületet. Ezután az utcai lábazat teljes kibontását és javítását kezdtük meg, jelenleg pedig az utcai homlokzat rehabilitációja zajlik – számolt be a fejlesztés részleteiről Molnár Levente egyéni vállalkozó.

Összegzésként elmondta, becsléseik szerint 97%-os készültségnél tartanak. Már csak az utcafront tapasztása, meszelése, valamint a nyílászárók festése van hátra, vagyis a tervezett május végi határidőre elkészülnek.

Hozzátette, bár elég romos állapotban volt az épület – főleg a nádtető és a falak – de „nem volt annyira vészes a helyzet”, mint amennyire a laikus szemlélődőnek tűnhetett. Egyelőre tehát nincs szükség vasbeton alapozásra, és az épület várhatóan még évtizedekig megőrzi stabilitását.

Frankó Anna elmondta, másfél hónapot szánnak a takarításra és az épület berendezésére. Ahogyan fogalmazott, a szarvasi szlovákok ezt jó szokás szerint kalákában fogják végezni, és terveik szerint július 20-án, ünnepélyes keretek között nyitják meg újra a kapukat.

Emellett már folyik egy másik pályázat elbírálása is, amelyet a tisztaszoba falfestésére és a díszítőfestő munkálatokra nyújtottak be a Lechner Tudásközponthoz, „Műemléképületek helyreállítása” címmel.

Szeretnék a működési engedélyt is megújítani, hogy legkésőbb jövő tavasszal az épület újra a nagyközönség számára is elérhető legyen. Hosszú távú céljaik között szerepel tájház különböző foglalkozásokkal való megtöltése. A hátsó részben továbbá szociális kiszolgáló helyiséget, padokkal, asztalokkal kiegészített pajtát, kemencét alakítanának ki, az udvart pedig összenyitnák a tájház mögötti épülettel. Ezen a részen táborokat szerveznének, valamint Tessedik nyomdokaiban lépkedve gyakorlókertet alakítanának ki.

Bárányfelhőkön is átsüt a Nap délután

Huszonkét éve együtt a képzőművészeti tanszak pedagógusai