in , ,

Huszonkét éve együtt a képzőművészeti tanszak pedagógusai

Több szempontból is rendhagyó kiállításmegnyitóra várta az érdeklődőket a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola. A minden évben szombat 10 órára időzített képzőművészeti tárlat ezúttal egy nappal korábbra, péntek délutánra tevődött, s a helyszíne is módosult. A Tessedik Sámuel Múzeum felújítási munkálatai miatt ideiglenesen a Ruzicskay Alkotóházba költözött, ahol 118 növendék munkája színesítette a falakat. A terem alsó részét egy különleges csoportos természeti alkotás keretezte, amely bár különálló elemekből épült fel, rápillantva egységes egész hatását keltette.

Hodálik Pál alpolgármester köszöntőjében utalt egy aznapra szánt idézetre. Ennek lényege, hogy mindig legyen az életünkben egy olyan tárgy, amiben naponta legalább tíz percet tudunk gyönyörködni. Éppen ezért szerencsésnek nevezte azokat a szülőket és gyerekeket, akiknek az alkotás színesíti a napjaikat, mert ők ezt sokkal hosszabb ideig élvezhetik.

Emellett emlékeztetett a jelenleg is folyó múzeumi fejlesztésre. Bizakodását fejezte ki a tervezett ütemezést illetően, mondván, hogy így a tárlatot jövőre már tágas térben rendezhetik meg.

Az elkészült műveket Nyerges Gáborné, az intézmény egykori pedagógusa méltatta. Beszédében az alkotást a szeretet művészetével kapcsolta össze, felidézve egy ókori filozófus és Erich Fromm szavait. Rámutatott, az alkotás fegyelem, türelem és koncentráció hármas egysége, amelyhez a pedagógusok nagyfokú elhivatottsága társul. Úgy látja, Fabó Éva és Dombóvári Zita nagyfokú szakmai alázattal végzik a munkájukat, és olyan „lelki szigetet” építenek, ami példaértékű.

Brachna Irén igazgatónő elmondta, ez a 25. kiállításmegnyitó a sorban, amiből huszonkettőt a jelenlegi pedagógusokkal közösen élt meg. Meghatódva beszélt arról, hogy a kezdetektől ugyanazok a kollégák veszik körül (korábban Nyerges Gábornéval és Szuhaj Györggyel kiegészülve – szerk.), akikre mindig számíthatott. Bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy 22 év múlva majd ő is a nézők között állhat, miközben az unokája műveiben gyönyörködik. Remélhetőleg őt is majd ilyen szerető, kedves, kreatív tanárok veszik körül.

– Soknak tűnhet talán ez a 118 gyerek. Ezek közül nagyon sokan járnak zenére, táncra, esetleg drámára. Sajnos csökkenő gyereklétszámról beszélhetünk, aminek több oka van. Egyrészt a gyerekek nagyon elfoglaltak. Szinte alig lehet időpontot találni a délutáni órákban, amikor el tudnak jönni hozzánk. Másrészt azt is tudjuk, hogy egyre kevesebb gyerek van a városban. Szeretnénk, ha ez megváltozna, különösen a kerámia szakon. Az, hogy valaki leül egy üres papírral vagy egy alapanyaggal, elindítja a fantáziáját és alkot, egyfajta terápiának is tekinthető, amit semmivel nem lehet összehasonlítani – beszélt a tanulólétszám változásáról.

Zárásként emlékeztetett, az intézmény a hétvégén egy kétnapos országos kézműves verseny helyszíne lesz, ahová 42 tanuló jutott be. Szarvast 7 növendék fogja képviselni. Június 13-án a tanévzáró ünnepségre kerül sor, június 14-15-én pedig beiratkozásra nyílik lehetőség.

Tízévnyi várakozás után megújul a Szlovák Tájház

Kovács Béla László és Lázár Zsolt

Szarvason mutatta be legújabb megadrámáját Kovács Béla László