Connect with us

Zöld zóna

Bandi bácsira emlékeztek a Történeti kertek és kastélyparkok napján

SONY DSC

Ünnepélyes, de egyben nagyon személyes megemlékezésre került sor a Szarvasi Arborétumban június 1-én. Dr. Sipos Andrásra, az Arborétum egykori igazgatójára  emlékeztek kollégái, barátai, ismerősei, és a tisztelet jegyében emléktáblát avattak a kert egy bensőséges szegletében.

A meghívottakat dr. Hanyecz Katalin, a Pepi-kert jelenlegi igazgatója köszöntötte, aki az olykor mogorva, szigorú, de vicces Bandi bácsi alakját idézte fel. Kiemelte dr. Sipos András elhivatottságát, kemény, határozott jellemét, mely segítette őt a kert sokrétű feladatainak magas színvonalú ellátásában, kutatási munkái során, konferenciák szervezésében vagy éppen a rendszeres értekezletek és egyeztetések idején. Méltatása személyes hangvételű volt, és erre kérte a jelenlévő barátokat, ismerősöket is.

Emellett említést tett egy francia kezdeményezésről is, mely a történeti kertek, kastélyparkok napja néven június első hétvégéjén fókuszál a híres európai kertekre, köztük a Szarvasi Arborétumra. A Pepi-kert a Rendez-vous aux jardins néven futó európai népszerűsítő kampányhoz a Hegyi mamutfenyő bemutatásával kapcsolódott, mely a kert egyik legidősebb ékessége.

Elsőként dr. Jakab Gusztáv a SZIE oktatója hozta el az Arborétumban készített fotóit, mely a faóriás 16 képkockából összeállított felvételének bemutatásán túl több, a látogatók számára nem feltűnő, különleges növényritkaságról is szólt. A fotók meggyőztek mindenkit, hogy nem csupán a méretes és különleges kocsányos tölgyek, bükkösök, hanem a lágyszárú fajok is tartogatnak érdekességeket, hiszen a kert gazdag ökoszisztémája jó adottságokat kínál ehhez. A természetfotós-oktató mamutfenyőt bemutató képei, fotói és publikációi rendszeresen megjelennek a Földgömb című magazinban.

A programban a visszaemlékezők sorát dr. Czinkoczki Mihály főiskolai tanár kezdte, aki kollégaként, barátként tekintett vissza Sipos professzorra. Emlékező gondolatait hozta el az ünnepélyre Babák Mihály, Szarvas város polgármestere is, aki Sipos András kedves, humoros emberi attitűdjét emelte ki.

Patay István nyugalmazott főiskolai rektor, tanár visszaemlékezésében a szakmai kapcsolatokon túl méltatta Bandi bácsit számos jó tanácsáért, melyet fiatal oktatóként kapott az akkor már tiszteletre méltó igazgatótól. A hozzászólók sorát Parczan Balázs erdész zárta, aki kiemelte Sipos András civil tevékenységét, melyet a Körös Maros Nemzeti Parkért Egyesület alapítójaként végzett, ill. sokrétű kapcsolatrendszerét, melyet a természetvédelem és az Arborétum irányában hasznosított.

Az ünnepség végén az igazgatónő Szíjártó Péter korábbi igazgatóval és Nagy Róberttel, az Arborétum munkatársával közösen leplezte le a hegyi mamutfenyő melletti emlékoszlopot.

Zárásként a résztvevőket Somlyai Márta főkertész vezette el a csaknem 150 éves, 36 méter magas, 5,5 méter törzskerületű faóriáshoz, mely a Pepi-kert jelképe. A séta során további növényritkaságokról és a legújabb fejlesztésekről is tájékoztatást kaptak az érdeklődők.

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

Határmenti katasztrófahelyzetek kezelését célzó integrált válaszrendszerek kapacitásfejlesztése

Szarvas

A rovatot támogatja:

Archívum

2018. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect