in ,

Legyen idén is SZERtelen nyarunk!

Nincs nagyon és kevésbé veszélyes évszak a droghasználat esetében, tény azonban, hogy nyáron fennáll a túlzott szabadidő nem megfelelő eltöltésének veszélye – állítja Szabó Szilvia. A szervezet a kábítószer-ellenes világnaphoz csatlakozva idén június 8-ra időzített egy látványos megmozdulást, ami a közeledő vakáció miatt különösen aktuálisnak bizonyult. A helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai társelnöke ráadásul úgy látja, egyre fiatalabb korosztályra tolódik az érintettségi küszöb. A felső tagozatban már jelen vannak a szerek, ami indokolja a prevenció mielőbbi megkezdését.

– A leggyakoribb tévhitek közé tartozik az a vélekedés, hogyha valami könnyen beszerezhető, akkor nem annyira veszélyes. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogyha valami nem tilos, akkor megengedett. Sajnos az internet csodás világában nagyon sok minden elérhető, az ún. C-lista nem tud lépést tartani a napról napra változó összetételű szerekkel, és egyfajta boszorkányüldözés folyik – vázolja a téma leginkább aggodalomra okot adó kérdését.

Hozzátette, a dizájner drogok már nem szűrik meg szerhasználók anyagi háttét sem, hiszen néhány száz forintos tételért bárki hozzájuk férhet. Ezzel magyarázható az is, hogy a szociálisan hátrányos és alacsony társadalmi réteget is elérte már a probléma.

– Azt tapasztaltuk, hogy a dizájner drogoknak köszönhetően a szegényebb családokban is megjelent a szerhasználat, igaz, szerencsére egyelőre nem öltött nagyobb méreteket. Főként a sérült vagy nem jól működő családoknak áll fenn a veszély, ezért rájuk különösen nagy figyelmet fordítunk – állítja Gombár Györgyné, a helyi KEF titkára, aki a NACSE tagjaként is elkötelezett a téma iránt.

A Zenepavilon környékére kitelepült társszervezőkkel közösen nyolc állomást állítottak fel. A fiatalok – végigjárva őket – nem csak ismeretek gyűjthettek a függőségekkel kapcsolatban, hanem számos alternatívát is felfedezhettek.

A rendezvényen közreműködött a Szarvasi Polgárőr Egyesület, a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete, az Ótemplomi Szeretetszolgálat Napraforgó – Második Esély Klubja, az MTTSZ Szabadidős és Lövészklub, a Fit Life Team, a Védőnői Szolgálat, a Szarvasi Rendőrkapitányság, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint az Emberöltő Alapítvány, akik egyebek mellett kötélhúzással, társasjátékkal, részeg szemüveggel, családról készült rajzzal, zumbával és arcfestéssel csalogatták a gyerekeket. A részvevők valamennyi állomás teljesítése esetén ajándékot kaptak.

– A napokban került egy anyag a kezembe, amit az EU erre szakosodott szerve készített. Az 500 milliós populációra vetítve megállapították, kb. 1-2 százalék kerül a droggal kapcsolatba. Évente közel kétezerre tehető azoknak a száma, akik valamilyen kábítószerrel összefüggő betegségben vesztik az életüket. Ha mindezt pl. az alkoholra vonatkozóan vizsgálnánk, biztos, hogy magasabb számadatokat kapnánk. Mégis azért kell beszélnünk erről a problémáról, mert nagyon veszélyes. A terjesztés az egy bűnügyi kategória, a fogyasztás pedig gyakorta látens, nehezen felismerhető módon történik. Ráadásul az újonnan piacra dobott szereknek szinte kiismerhetetlen hatásmechanizmusa, ezért beláthatatlan károkat okozhatnak – vallja Földesi Zoltán.

A szarvasi KEF elnöke hozzátette, a jelentésből az is kiderült, hogy Európára mára már nem csak célországként tekintetnek, hanem a termesztésből is kiveszi a részét. Helyi szinten úgy látják, a probléma jelen van, bár úgy tűnik, csak egy meglehetősen szűk kört érint.

A szervezők azzal egyetértettek, minden a családban kezdődik. Ha ugyanis otthon kellő figyelmet kap a gyermek, és a bizalmi légkör mellett jut idő a mindennapi beszélgetésekre is, a fiatal jó eséllyel nem indul el a függőséghez vezető ingoványos úton.

Beszámolók a júniusi megyegyűlés napirendjén

Gilik Attila ollózása

Az egyenlő erők közül a vendégek jöttek ki jobban