in , ,

Aranytollas tanévet zárt a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola

Az általános és középiskolákat néhány nappal megelőzve, június 13-án zárta le a 2017-18-as tanévet a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola. Brachna Irén igazgatónő a Cervinus Teátrumban tartott ünnepségen elmondta, összesen 397 növendékkel kezdték a szeptembert, ami év végére mindössze 15 fővel csökkent. A gyerekek 452 féle művészeti tevékenységben vettek részt, vagyis többen közülük két szakon is tanultak.

A lezáruló időszak legnagyobb sikerei között említette az Aranytoll díjat, amelyet a békésszentandrási Hunyadi János Katolikus Általános Iskola adományozott az intézet részére. Ezzel alapvetően minden évben a kiemelkedő eredményeket elért diákjait ismeri el, ill. felnőtt kategóriában is megjutalmaznak valakit. Idén nem egy személyre, hanem a szarvasi intézetre esett a választásuk.

A tanév programjai között kitért a hagyományosan megrendezésre kerülő növendék és karácsonyi hangversenyekre, az elsősek avatójára, a kakaókoncertekre, az újdonságok között pedig a nagycsoportosoknak szóló, „zenebona” elnevezésű kezdeményezésükre hívta fel a figyelmet, amellyel a legkisebbeket szeretnék a muzsika irányába terelni.

A tanév számos versenyeredményt is tartogatott. Magyar Jázmin az Országos Friss Antal Gordonkaversenyen szerepelt szép sikerrel, az Orosházi Regionális Csellóversenyen pedig bronzminősítést ért el. Az Országos Orbán György Zongoraversenyen Balás Atina és Erdei Máté mérettették meg magukat. Az Országos Harmonika Tanulmányi Verseny döntőjébe Iváncsó József tanítványa, Lukács András jutott be, a megyei fafúvós versenyen pedig számos dobogós helyezés született. Szabó Kornél és Zima János második, Himer Tünde és Frankó Dániel harmadik helyen zárták a versenyt, valamint Zima Dávid is ott lehetett a legjobbak között.

Gratulált a sikeres alapvizsgát teljesítőknek is. Név szerint említette Sztricskó Boglárkát, Csasztvan Angyalkát, Mester Dórát, akik szolfézsból kitűnő eredménnyel vizsgáztak.

– Bízom abban, hogy azok, akik elmennek az iskolából, mert máshova szólítja őket a továbbtanulás, megtartják azt a jó szokásukat, hogy néha előveszik a hangszerüket. Ha szomorúak azért, ha vidámak azért. Higgyétek el, azok, akik most alig várták, hogy letegyék a hangszert, egy-két hónapon belül meg fogják tapasztalni, hogy nagyon tud hiányozni – fogalmazta meg hipotézisét.

A képzőművészeti tanszakkal kapcsolatosan elmondta, Gál Zsófia, Brusznyiczki Adél és Kovács Regina rajzpályázaton öregbítették az iskola jó hírnevét, Tóth-Rigler Emma pedig bekerült a Szivárvány Országos Rajzverseny döntőjébe. A legnagyobb megmérettetést az Országos Textil-, Bőr- és Kézműves Verseny jelentette, amelyen Molnár Pálma és Szécsi Lola a képzeletbeli dobogó második fokára állhattak fel, Tomasovszki Odett és Karas Luca különdíjasok lettek, továbbá Bány Barbara, Adamik Karin, Petrovics Rozina az ország legjobbjai között állták meg kitűnően a helyüket.

Képzőművészeti pályán szeretné a tanulmányait folytatni Misurda Debóra és Zahorecz Bianka, akiknek sok sikert kívánt az intézmény vezetője. Erdős Norbert azok közé tartozik, aki már sikeres felvételt nyert a BME formatervező szakára.

A néptánc tanszakot érintve szólt a Sköcök táncegyüttes szerepléseiről, akik több fesztiválon mutatkoztak be, arany és ezüstminősítéssel.

A tanévzárón gitáron Bohák Norbert, klarinéton Zima János közreműködött, néptánccal pedig Máté Szabina és Kozsuch Mihály szórakoztatták a közönséget.

Zárásként az intézmény vezetője a szülők és gyerekek figyelmébe ajánlotta a zenepaviloni estéket, a Tessedik Táncegyüttes 50 éves jubileumát, ill. egy olyan finn nemzetközi tábort, amelyen az intézmény növendékei közül ketten, Zima János és Fabó Csenge is részt vehetnek.

A KalászNet Kft. lesz a jövőben a kábeltelevízió és az internetszolgáltató

Dr. Réthy Vilmosné

Dr. Réthy Vilmosnét választották az Aranykor új elnökének