in , ,

A KalászNet Kft. lesz a jövőben a kábeltelevízió és az internetszolgáltató

Május 28-án került pont arra a fél éven keresztül tartó tárgyalássorozatra, amely a Szarvasi Általános Informatikai Kft. eladását érintette. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a KalászNet Kft. novemberben kereste fel az önkormányzatot, s jelezte vételi szándékát. Az 51%-os tulajdonjoggal rendelkező önkormányzat ezt követően arra kérte a Kft. taggyűlését, hogy fontolják meg az ajánlatot. Ahogyan dr. Melis János címzetes főjegyző fogalmazott, sokfordulós, nagyon bonyolult és kemény idegrendszert igénylő egyeztetések kezdődtek meg a két fél között.  Végül a Magyar Telekom Rt. erre a célra alakított gazdasági társasága 1,1 milliárd Ft nettó összegért vásárolta meg a céget.

Dr. Melis János sajtótájékoztató keretében elmondta, ezzel nem ürült ki teljesen a Kft., bizonyos tevékenységi körét megőrizte. Az önkormányzat tervezi ezeknek a bővítését és a cég életben tartását, amelynek keretei jelenleg kidolgozás alatt állnak.

Az Informatikai Kft. május 25-én tartotta mérlegelfogadó taggyűlését, ahol a tagok döntöttek a szerződés részleteiről. Végül a testület által megismert szerződést végletesítették. Biztonsági okokból egyébként az aláírás előtt a Polgármesteri Hivatal munkatársai közül többen betűről betűre ismét összeolvasták a szerződést.

Emellett elhangzott, számos önkormányzati elképzelést sikerült keresztülvinni. Ilyen volt pl. a munkatársak átvétele, ill. a szarvas.hu és szarvasnet.hu e-mail címek megtartása, amelyek módosítása több ezer elektronikus levelet érintett volna.

Hodálik Pál alpolgármester hozzátette, a testület részéről Dobruczky Zsolt és Kiss Attila képviselők vettek részt a Kft. taggyűlésén, és figyelemmel kísérték az adás-vétel korrekt és szabályszerű lebonyolítását. Rámutatott, a több mint félmilliárd Ft-os bevétel nem jelent az önkormányzatnak azonnali többletforrást, hiszen komoly összegeket kell belőle adózni. Emellett arra is gondolni kell, hogy a cég az önkormányzatnak egy olyan gazdasági társasága volt, amelyből minden évben osztalékot kapott, ezért a rendelkezésükre álló forrást hasonló célra szeretnék befektetni. Ötletként merült fel többek között, hogy a napelemparkot ebből a pénzből valósítják meg.

– Nem a nyereségvágy hajtotta a szarvasi képviselő-testületet, amikor értékesíteni akarta ezt a jövedelmező vállalkozását. Azt látni kell, hogy ez egy óriási társaság, amelynek nem okoz nehézséget az sem, hogy ráhúzzon egy másik hálózatot a sajátunkra, és szép lassan elértéktelenítse. Tehát itt nagyon sok mindent figyelembe kellett vennie a testületnek, és nem könnyű szívvel hozta meg a döntését. Hisszük, hogy a lehető legjobbat hoztuk ki abból a helyzetből, ami előállt – világított rá a döntés hátterére dr. Melis János.

A jövőben a KalászNet Kft. lesz tehát a kábeltelevízió és az internet szolgáltató. Zárt ülés döntései között szerepelt továbbá a cég mérlegének és 2018. évi üzleti tervének az elfogadása, valamint 50 millió Ft osztalék kifizetéséről is határoztak.

A cikk korábbi címét (1,1 milliárd forintért értékesítették a Szarvasi Általános Informatikai Kft.-t) Hodálik Pál alpolgármester helyesbítési kérelmére változtattuk meg.

Megnyitotta kapuit a Szarvasi Vízi Színház

Aranytollas tanévet zárt a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola