in , , ,

Megnyitotta kapuit a Szarvasi Vízi Színház

Június 15-én este Fekete Péter kulturális államtitkár, és Babák Mihály Szarvas Város polgármestere nyitották meg a Vízi Színház nyolcadik évadját, hogy elkezdődjék az előadások sora. Hatvanhat napon keresztül várja a nézőket az amfiteátrum-szerű nézőtér, hogy a Körösre épített színpadot a színművészek megtöltsék élettel.

Az időjárás kegyeibe fogadta a péntek esti megnyitó előadását, mint az évek során annyiszor. Az első estén, ahogyan az elmúlt hét évben is mindig, Fekete Péter köszöntötte a nézőket, aki kulturális államtitkárrá kinevezése miatt sem mulasztotta el a szarvasi évad megnyitását. „Három héttel ezelőtt, amikor Klebelsberg Kuno székének az árnyékához közel kerültem fogadalmat tettem, hogy minden alkalommal, amikor mikrofon közelbe kerülök, akkor felhívjam a figyelmet egy magyarországi értékre – függetlenül attól miért is gyűltünk össze. Ezen fogadalmamat betartva egy icike – picike furulyát hoztam magammal, és hoztam egy mondatot: „A zene mindenkié!” Ez a Kodály Zoltán mondat állt az iskolában – ahová jártam – a tábla felett, amely beleégett szívembe, lelkembe. Ez a mondat állt a ma délután megnyitott Békés-tarhosi Zenei Napok prospektusának címlapján is. Békés-tarhoson európai szintű munka folyik, kulturális érték, amit meg kell őrizni!”

„A Szarvasi Vízi Színház nyolcadik évadát kezdi – folytatta Fekete Péter, gyakran megkérdezik mi a siker titka? Mi a csoda? Mitől van, és miért Szarvas? Mindig elmondom, hogy a történelmi Magyarország közepe, mert fantasztikus együttlétben van a közönség, az önkormányzat és a művészek, és mert az égiek tenyerükön tartják ezt a színházat. Ha körül nézünk, mindenhol esik az eső körülöttünk, de Szarvas felett megáll. Kívánom önöknek, magunknak, hogy az égiek tartsák továbbra is a tenyerükön azt a folyamatot, azt az alkotó közösséget, akik nyolc éve sikerrel működtetik ezt a színházat.” Fekete Péter köszönetet mondott elődjének Závogyán Magdolnának, aki államtitkárként Békés megyét szívvel – lélekkel képviselte, segítette. Az évad elindításához kérte Babák Mihályt, Szarvas Város polgármesterét a színpadra, aki köszöntötte Fekete Pétert, mint kulturális államtitkárt, mint igazgatót, aki a Vízi Színház programját segíti. Köszöntötte a nézőket, akik nélkül az elmúlt hét év nem lehetett volna sikeres. Jó szórakozást kívánva elindították a Szarvasi Vízi Színház nyolcadik évadát.

A megnyitóbeszédek után a közönség a Békéscsabai Jókai Színház előadásában Marc Camoletti Leszállás Párizsban című fergeteges vígjátékát láthatta Katkó Ferenc rendezésében. A fordítás Hamvai Kornél munkája.

Bernard (Tege Antal) Párizs sztárépítésze sikeres szakmájában, éppen Párizs átépítésére vannak nagyszabású tervei. Fényűző lakásában (Egyed Zoltán díszletei) mesterien irányítja nem csak szakmai, de szerelmi életét is. Három hölgy menyasszonyként váltja egymást a lakásban. Janet (Komáromi Anett) angol, aki azonban férjnek szintén angol férfit szeretne, Judit (Liszi Melinda) svájci, olasz-német szülőkkel, robbanékony, birtokló, ám ez csak a felszín, végül a francia Jacqueline szelíd, aki igazán szerelmes Bernard-ba. Ez az idill úgy tartható fent, hogy mindhárom hölgy stewardess, és az egyik leszáll, a másik éppen felszáll, a harmadik pedig a levegőben van. Bernard bibliája a menetrend. Házvezetőnője Bertha (Kovács Edit), aki próbálja kézben tartani a dolgokat, az angol, olasz és francia konyha rejtelmeit mesterien elsajátítani, magának pedig több pénzt kérni Bernard-tól, mert „ez nem fehér embernek való” – állítja helyzetéről. Betoppan egy ágrólszakadt volt iskolatárs, barát, Robert (Csomós Lajos), aki azért jött, mert halottnak van nyilvánítva. Ugyanis a vonaton hagyta a zakóját, ami kisiklott, így halottnak hitték. Most nem tud semmit kezdeni, hiszen nem létezik. Kéri befolyásos barátját segítsen neki. Beköltözik Bernard-hoz, hogy legyen szállása, ezzel elkezdődik az eddig olajozott gépezet szétesése, amit nem Robert okoz, de ösztönös módon próbál segíteni barátjának.

Az idill a sztrájk miatt bomlik meg, Janet ezért visszatér a lakásba, de Jacqueline-nak is meg kellene már érkeznie. Judit féltékenységből műszakot cserél, így ő is a lakásban köt ki. Ha ez még nem lenne elég, Janet művészi hajlamait Bernard épülettervein éli ki – belejavít terveibe – mert szerinte túl szögletesek, ezért dőlni látszik az egyik épület, Bernard elrohan az építkezésre, így Bertha és Robert próbál helyt állni és a logisztikát mesterfokra emelni, a lakásban a három nővel, amikor visszatér Bernard, így már hárman mentik a menthetetlent.

Fergeteges este. A színészek bravúros színészi játékokkal ajándékozták meg a közönséget. Alakításukért mindannyian nyíltszíni tapsot kaptak. Tege Antal sharmos Bernard-ja zsonglőrként oldja meg a feladatokat, a színművész alakítása mesteri. Csomós Lajos Robert szerepében brillírozott, szerepe szerint Robert szerencsétlen, és maga sem hiszi el, de felnő a feladathoz és Juditban párra is talál. Kovács Edit Bertha szerepében próbál úrrá lenni a helyzeten és a nemzetközi gasztronómián – a végén Bernard-nál is eléri célját, azaz plusz húsz százalékot kap –, ráadásul csak Jacqueline marad. A három stewardess szerepében három karaktert varázsolt színpadra három tehetséges színésznő – Komáromi Anett, Liszi Melinda és Köböl Lilla. Mindhárman üde jelenségek voltak a színpadon, nagyszerű színészi játékkal. Valószínű karakterük különbözősége tette Bernard számára vonzóvá a lányokat.

Egyed Zoltán díszletei nagyszerűek. Öt ajtó, egy hatalmas panorámaablak, ahol követhetőek a napszakok és a repülők jönnek – mennek. Kiss Kata jelmezei elbűvölőek. A hölgyek ruhái nagyon is passzoltak karakterükhöz. Janet kihívó szoknyája, Judit különleges szabású nadrágja, Jacqueline visszafogott ruhája találó. Bernard elegáns, Robert lepukkant öltözetet kapott. Tetszett, hogy Bertha nem feketében volt, ám a csipke a ruháján jelezte, ki is ő.

Katkó Ferenc rendező a vidám előadást nagyon is komolyan vette, és nem engedte át oda, ahol már karikatúrává válna. A penge élén táncoltatja színészeit, de mindannyian profik, ragyogóan megoldották a feladatot.

A szűni nem akaró tapsot a tűzijáték szakította meg, hogy utána még ünnepelhesse a közönség a művészeket és azt, hogy elkezdődött a nyári évad, amely jól indult és hatvanöt napig még tart.

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

Sinka Attila, Szakálos Tamás és Molnár Miklós

Kiadtuk az első CISCO-s oklevelet a Székelyben

A KalászNet Kft. lesz a jövőben a kábeltelevízió és az internetszolgáltató