in , ,

Holden Rose: A gyerekek azt olvassanak, amit csak akarnak

„Mindenki válasszon magának olyan becenevet, művésznevet, utónevet, utódnevet, terméknevet, zenekarnevet, vegyesboltnevet, amilyet csak jónak lát. Mindenki legyen az, aki szeret lenni, vagy szeretne lenni” – ezt az egyszerű konklúziót vonta le magának egy általa indított online szavazásból Kovács Attila, akit Holden Rose néven ismertek meg az olvasók. Nála az írói álnévben benne van önmaga és a közönségigény is, hiszen míg a Holdent D.J. Salinger örökké lázadó főszereplőjétől, Holden Caulfieldtól kölcsönözte, a Rose-ra inkább egyszerűségért, közérthetőségért esett a választása.

Az egykori rockzenész megtalálta a gyerekekhez vezető utat. Kezdetben a 8-12 éves korosztályt varázsolta el detektívregényeivel. A Howard Matheu különös esetei sorozat már a hatodik kötetnél tart, de emellett novellái és hangoskönyvei is egyre népszerűbbek. Az utóbbi egy év különösen termékeny volt a számára, egy novelláskötete, egy kaland- és egy meseregénye jelent meg, a közelmúltban pedig napvilágot látott az óvodásoknak szóló, beszélgetős, egyben figyelemfejlesztő mesekönye is.

A szerző június 13-án azt is bebizonyította, hogy a középiskolásokkal is megtalálja a közös hangot. A Városi Könyvtárban tartott előadásában az írásról, ill. az írásról IS beszélt. A hangsúly inkább az utóbbi módosítószócskán volt, hiszen rendkívül szuggesztív és magával ragadó stílusban nem csak a könyvekről beszél, hanem életviteli tanácsokat is elhint a gyerekek körében. Célja az olvasás megszerettetése, vagy ahogyan ő fogalmaz, értő olvasóvá nevelés, amit az írás mellett mára már feladatának tekint.

– Tavaly közel ötezer gyereknél jártam. Idén szerintem több mint hatezernél fogok. Tavaly 12 ezer km-t utaztam, idén ennyivel biztos, hogy nem úszom meg. 2017-ben hozzávetőleg kétszáz előadást tartottam, ebben az évben várhatóan ez a szám 250-300 közé esik. Most már elmondhatom, hogy van egy réteg, akikkel igazán közeli a kapcsolatom – fejezte ki számokban ezeknek a személyes találkozásoknak a fontosságát.

Ezzel együtt úgy véli, a gyerekek azt olvassanak, amit csak akarnak. A lényeg ugyanis az, hogy olvasás közben fejlődjön a fantázia, a képzelőerő, ami később hozzájárulhat a tanuláshoz és a problémamegoldáshoz. Rávilágított arra is, hogy az olvasásra nem szabad úri passzióként tekinteni, hanem olyan hasznos elfoglaltságként, amely hozzájárulhat terveik, céljaik megvalósításához.

– Igyekszem valami ugródeszkát biztosítani ahhoz, hogy a gyerekek valós célokat válasszanak ki. Ezekhez pedig igazi utakat keressenek. Annál rosszabb nincs, mint amikor valaki hosszú éveket és hihetetlen mennyiségű energiát pazarol el arra, ami nem is létezik – fogalmazta meg a középiskolásoknak szánt előadása egyik fő üzenetét.

Holden Rose elárulta, az év második felében sem fog tétlenkedni. Még 2018-ban elkészül a Piros és Bodó című meseregény második része, emellett pedig a gyerekek nyomozhatnak ismét Howard Matheu-val, ám ezúttal úgy, hogy ők lesznek a történet főhősei. Végül az eddig hiányzó láncszemet, a 10-14 éveseket is megajándékozza egy science fiction kalandregénnyel, ami könnyed hangvételben mai társadalmi problémákat fog boncolgatni.

Szarvason eltűnt férfit találtak meg a rendőrök

Sajtóreggelin mutatkozott be a Minden, ami munka