in , ,

Különleges alkotók a színpadon

Július 2-án a Szarvasi Vízi Színház színpadán Korlátok nélkül című különleges estének lehettünk tanúi.

A Békéscsabai Jókai Színház és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) Békés Megyei Szervezete tagjaik számára 2018-ban is országos vers- és novellaíró pályázatot hirdetett „Vers a víz fölött” címmel. A szervezők a pályázók körét kiszélesítették, megadva ezzel a lehetőséget a látássérült alkotók számára is az írásra. Az este a pályázat eredményhirdetése volt, amelyre 39 pályamű érkezett. A pályázat fontosságát jelezte, hogy Szarvasra érkezett SINOSZ részéről: Sáfrány Margit SINOSZ országos alelnök, Fekete István SINOSZ Békéscsabai Helyi Szervezet, elnöke, Bognár Gyöngyi SINOSZ Békéscsabai Helyi Szervezet megyei titkára. A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesülete képviseletében itt volt: Nagy Zsuzsanna elnök, Ádász István alelnök, Szegediné Kónya Éva munkatárs. Az este jeltolmácsa Szlaukó-Fischer Nóra volt. Az est támogatója: Bíró Csaba békéscsabai önkormányzati képviselő, az ottani Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sport Bizottság elnöke.

A 39 pályamunkából Tarsoly Krisztina készített dramaturgiát úgy, hogy mindegyik pályamunka elhangzott, ha nem is egészen, részletekben. Ezeket a sorokat olvasták fel, énekelték el a Jókai Színház színművészei: Komáromi Anett, Tarsoly Krisztina Sallai Zsóka, Lehoczki Orsolya és Szojka Cinthia. Komáromi Anett az egész este megálmodója, elindítója, lelke, segítőtársa Tarsoly Krisztina.

Komáromi Anett szervezi évek óta a Békéscsabai Jókai Színházban a jelelt és narrált előadásokat. (Anett maga narrál is.) A színház előcsarnokában braille írással a darab történetét lehet olvasni, ezen kívül a színpadra is, és a kulisszák mögé is betekinthetnek a színházi előadás előtt a színházba látogatók. Ezzel teszik számukra lehetővé a teljes színházi élményt. Több jelelt előadást láttam Békéscsabán és Szarvason is, hiszen a Vízi Színházban több éve van jelelt előadás. Legutóbb a My Fair Lady június 23-i előadása volt jelelt, Vörös Zsolt jelnyelvei tolmács segítségével. Anett segítőtársa e munkájában Tarsoly Krisztina – egy másik különleges színésznő –, akivel ezt a mai estét is szervezték, rendezték, lebonyolították.

A helyezések:
Novellában
1. helyezett Molnár Ilona: Néma sikoly
2. Kővári Mária A kutya
3. Fodorné Hámori Ágnes A mi fiúnk

Különdíjat Dudás Sándor Péntek 13 és Pis Mátyásné Sanyi bácsi elköltözik című alkotása kapta.

Vers kategóriában
1. helyezett Szalayné Komlósi Gizella Megérintettél
2. Dr. Bérczessy Lajos A tudós és a tehén
3. Szilágyi Alex Szemem fénye

Különdíjat kapott Bodnár Zsuzsanna A tarhonya dicsérete és Naszvadi István Arctalan sor című műve.

Minden pályázó – azok is akik nem értek el helyezést – kapott oklevelet, és SINOSZ-os nagyon szép tolltartót.

Gratulálunk az alkotóknak, várjuk jövőre is az alkotásokat, ide a Vízi Színház színpadára.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Szarvasi FC: Egy csapat, egy cél, megnyerni a bajnokságot

Kovács Krisztina jelenléte Szarvason